Thursday , September 28 2023

Schimbari importante la roviniete. Afla cat vei plati

rovinieta

Autoritatile vor introduce noi perioade de valabilitate a rovinietelor pentru autoturisme, de 10 si 90 de zile, pe langa cele disponibile in prezent, al caror pret ramane nemodificat, si vor stabili noi tarife, dintre care unele mai mari decat cele actuale, pentru celelalte categorii de vehicule.
Noile prevederi sunt propuse de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, printr-un proiect de act normativ privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 15/2002 de aplicare a tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale.
In ceea ce priveste autoturismele, proiectul vizeaza mentinerea actualelor roviniete (valabile 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, la preturi de 3, 7, respectiv 28 de euro) si introducerea a doua noi tarife – 4 euro, pentru o perioada de 10 zile, si 13 euro, pentru 90 de zile.
Cele doua noi tipuri de vinieta vor fi disponibile si pentru vehiculele de transport marfa de sub 3,5 tone, la tarife de 8, respectiv 36 de euro.
Proiectul de act normativ actualizeaza, de asemenea, tarifele pentru celelalte categorii de vehicule, in unele cazuri in crestere fata de actualele costuri, in altele in scadere.
Astfel, pentru vehiculele de transport marfa de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, fata de 4 euro in prezent. In schimb, cele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai putin, 16 euro sau 32 de euro, fata de 20, respectiv 52 in prezent.
Tarife mai mari pentru rovinieta valabila o zi vor plati si soferii vehiculelor de transport marfa de 7,5 – 12 tone, de peste 12 tone cu pana la trei axe, sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.
Proiectul de ordonanta extinde, de asemenea, modalitatile de achitare a tarifelor de utilizare a drumurilor, prin intermediul unor mijloace de plata care urmeaza sa fie puse la dispozitie de catre distribuitori, si va elimina posibilitatea de exceptare a unor vehicule, utilizate exclusiv in transportul public local de persoane sau in cazul unora dintre institutiile subordonate MAI.
Sursa citata reintroduce procedura de retinere a certificatului de inmatriculare al vehiculului utilizat fara rovinieta valabila, pana la achitarea amenzilor.
In termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale.
Cuantumurile taxelor de utilizare a drumurilor nationale nu au mai fost actualizate din 2009.

Vezi si

Consiliul UE: Taxele de roaming pentru Republica Moldova vor fi eliminate

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat, joi, într-o transmisie video pe Facebook, că a fost …