Friday , April 26 2024

Rusia, lovita de o revelatie teribila: De ce este anexarea Crimeii, de fapt, o mare dezamagire

crimeea

Rusia a sarbatorit recent prima aniversare a anexarii peninsulei Crimeea. Daca acum un an presa de la Moscova jubila la ideea reunificarii, acum este ingrijorata de problemele din regiune si se concentreaza mai mult pe dificultatile intampinate de peninsula de cand s-a alaturat Rusiei.
Asadar, ce concluzii putem trage dupa un an de la alipirea Crimeii? La aceasta intrebare raspunde Alexei Malasenko, analist specializat in probleme de securitate de la Centrul Carnegie din Moscova, intr-un material publicat pe site-ul Moscow Times.
Peninsula a devenit teritoriu rusesc definitiv. Oricine va fi urmatorul presedinte al Rusiei, acesta nu va renunta la Crimeea. Daca Crimeea este inapoiata Ucrainei, urmatorul pas logic ar fi ca si Abhazia si Osetia de Sud sa fie returnate Georgiei, iar republica separatista Transnistria sa fie sub controlul total al Republicii Moldova. Pare un scenariu imposibil, asa ca adversarii Rusiei vor fi nevoiti sa recunoasca de facto anexarea Crimeii, considera specialistul.
Din punct de vedere economic, continua acesta, Rusia nu a castigat absolut nimic dupa anexarea Crimeii. Rusia nu avea nevoie de Crimeea. Nu avea nevoie nici macar de portul la Marea Neagra Sevastopol, din moment ce o noua baza navala se construieste la Novorossiisk.
Anexarea Crimeii a constrans si mai mult bugetul modest al Guvernului de la Moscova si va dura o vreme pana cand peninsula va fi total integrata.
Noi cai de transport, utilitati si infrastructura financiara, toate vor costa Rusia mii de miliarde de ruble. Sa nu uitam ca Rusia plateste de mai bine de un deceniu pentru reconstructia si stabilitatea Ceceniei.
In timp ce euforia anexarii paleste, locuitorii din Crimeea vor incepe sa simta pe pielea lor problemele arzatoare cu care se confrunta Rusia – inflatia, coruptia de neoprit, abuzul de putere si multe altele.
Crimeea nu poate ramane o oaza de satisfactie in mijlocul stagnarii economice a Rusiei. In plus, va fi imposibil de modernizat industria turismului, care este vitala pentru regiune, intr-o perioada scurta. Si chiar daca rusii vor reusi acest lucru, Crimeea va fi nevoita sa concureze cu atractii precum Egipt, Turcia sau Soci din Rusia.
Asadar, entuziasmul reunificarii se va transforma in curand intr-o mare dezamagire, sustine expertul rus, care adauga ca sperantele pierdute vor genera nemultumire sociala si politica.
Mai mult, relatiile etnice din peninsula raman tensionate: 90% dintre tatarii din Crimeea (230.000 de persoane sau 12% din intreaga populatie) au votat impotriva anexarii.
Alipirea a avut, totodata, un evident impact politic. Micarea a adus Rusiei aspre sanctiuni internationale si o izolare tot mai profunda, care au zdruncinat economia acestei tari in ultimele 12 luni. Se pare ca liderii de la Kremlin nu s-au asteptat ca totalitatea consecintelor sa fie atat de serioasa.
Elita politica a folosit Crimeea ca pe un instrument pentru a consolida increderea cetatenilor in Kremlin. Totusi, probabil “factorul Crimeea” nu va mai juca acest rol pentru mult timp. Sondajele de opinie au inceput deja sa arata ca exceptionalismul anexarii Crimeii piere in ochii multora dintre rusi.
Cetatenii au realizat ca alipirea peninsulei nu le-a adus niciun beneficiu in afara de mandria de a trai intr-o tara de care restul lumii se teme.
Problemele Rusiei cu Crimeea si problemele Crimeii cu Rusia vor continua sa creasca. Vom vedea efectele peste un an, in timpul celebrarii celei de-a doua aniversari a reunificarii. Insa data viitoare vom vedea cu siguranta mai putina fanfara, conchide analistul.
ziare.com

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …