Tuesday , January 31 2023

RECORDER: ”Puterea din umbră” – O investigație despre DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne (VIDEO)

Jurnaliștii Recorder au publicat o anchetă care „zguduie” serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne – Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), fostul Doi și-un sfert.

Istoria ultimilor ani ne arată că serviciile secrete din România caută să-și sporească influența și să comunice tot mai puțin cu cetățenii și cu instituțiile care ar trebui să le supravegheze activitatea. În lipsa unor mecanisme eficiente de control, puterea tot mai mare a acestor structuri generează în mod inevitabil abuzuri, iar siguranța națională e umbrela perfectă pentru a le ascunde. La ea se adaugă frica, alimentată de atmosfera care plutește în jur: „E prea riscant să te pui cu ei!”, spun jurnaliștii Recorder.

Ancheta scoate la iveală modul în care ofițeri de poliție deveniți incomozi sunt trași pe linie moartă prin retragerea certificatului de acces la informații clasificate fără ca ofițerul să aibă dreptul să știe de ce i s-a încheiat cariera. Nu i se spune cu ce a greșit și, prin urmare, nu are nici posibilitatea să se apere. Întreabă la sindicate, se consultă cu un avocat. I se spune să accepte decizia: „Nu te poți pune cu ei. Sunt mult prea puternici!”.

Modul de operare al acestei structuri pune în lumină una dintre marile probleme ale societății românești: lipsa de control asupra serviciilor secrete.

Vezi si

Premierul Ciucă anunță că de la 1 februarie se distribuie tichetele pentru plata energiei. Cine sunt beneficiarii

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine începe distribuirea …