Saturday , July 20 2024

Reacția Ministerului Sănătății în cazul femeii care a născut în stradă: Un chirurg trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale

Ministerul Sănătăţii a precizat luni că femeia de 24 de ani, mamă a altor doi copii, s-a prezentat la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea autorităților locale, la ora 5 dimineața, unde personalul de la Camera de Gardă a chemat o ambulanță pentru a transporta tânăra la alt spital, motivând că nu există medic ginecolog de gardă. Cu toate acestea, Ministerul spune că un chirurg trebuia să supravegheze acordarea îngrijirii medicale în acest caz, iar din verificări reiese că gravida nici măcar nu a fost însoţită până la ambulanţă. 

„Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe”, a transmis Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„În jurul orei 5, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere. Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței”, a mai precizat Ministerul Sănătății.

Copilul și mama sunt în stare bună și sunt internati la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, a mai transmis instituția.

Inspecția Sanitară de Stat s-a deplasat la fața locului pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare. Ministerul Sănătății a mai transmis că luni după-amază va avea loc o videoconferință a lui Alexandru Rafila cu toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, pentru a revizui și a aduce din nou în atenția autorităților locale care au în subordine spitale responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenței medicale și protejării sănătății cetățenilor din comunitățile pe care le conduc.

Vezi si

Sărbătoare: Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Tradiții și obiceiuri

Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 20 iulie. …