Presedintele PE, la Bucuresti: A venit momentul sa acceleram aderarea Romaniei la Schengen

reportersite
21/11/18 ora:11:24am

Cei mai importanti lideri din Parlamentul European au venit la Bucuresti, pentru a discuta cu oficialii romani despre preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, precum si liderii celor 9 grupuri politice europene au ajuns fata in fata cu premierul Viorica Dancila, precum si presedintii Parlamentului Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, la o saptamana dupa adoptarea in PE a Rezolutiei privind respectarea statului de drept in Romania, precum si a publicarii de catre Comisia Europeana a celui mai dur raport MCV.

Intr-o declaratie de presa comuna cu premierul Viorica Dancila, Tajani a spus ca trebuie accelerata aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, insa a vorbit si de faptul ca este imperativ sa fie respectate valorile si principiile UE, precum si statul de drept.

Primirea oficialilor europeni vine intr-un context politic tensionat, dupa ce luni PSD a anuntat remanierea guvernamentala, iar marti Iohannis a refuzat doua dintre propunerile care i-au ajuns pe masa.

Iata declaratiile presedintelui PE facute la sediul Guvernului:

– Un subiect important e Brexitul. Trebuie garantata pacea, respectarea acordului din Vinerea Mare, insa aceasta frontiera este flexibila si sa impiedice intrarea in UE a unor produse care sa nu fie daunatoare cetatenilor si sa faca o concurenta neloiala agriculturii si pietei noastre agroalimentare. PE va trebui sa aiba ultimul cuvant, insa vom colabora strans cu presedintia Romana si Comisia Europeana.

– Un alt subiect important e migratia si e vorba de pachetul cu 7 puncte. PE a adoptat un text legislativ, ne dorim ca si Consiliul sa poata accepta propunerile noastre. Avem nevoie de o actiune hotarata si determinata din partea Guvernului roman. Am primit asigurari de la Bucuresti.

– PE isi doreste sa se faca investitii in Africa. E clar ca nu doar migratia e o sursa de ingrijorare, ne gandim la securitatea noastra, la combaterea terorismului.

– Un alt subiect, cadrul multianual. Am primit asigurari de la Guvernul roman ca va gasi un acord. Speram ca statele membre sa nu amane acest dosar dupa alegerile UE. Noi ne dorim sa apropiem cetatenii de institutiile europene, multi se simt indepartati.

– Sunt de acord cu ce spunea dna Dancila cu politica pentru agricultura si fondurile de coeziune. In PE exista o rezistenta mare in ce priveste propunerile CE. PE nu-si doreste sa se reduca fondurile.

– Va trebui sa colaboram foarte intens cu presedintia romana. Ne dorim sa exista resurse proprii pentru bugetul european si sa o facem fara a cere bani in plus statelor membre. O solutie, taxa pentru marii giganti de Internet.

– S-a discutat si de apararea valorilor europene, statul de drept, drepturile omului – trebuie respectate de toate statele UE si in afara – ma gandesc la Venezuela, Nicaragua, UE isi va face azit glasul in aceasta privinta.

– Guvernul si-a luat angajamanetul sa sprijine Acordul Dublin, gasirea unui acord cu privire la buget. Suntem pregatiti sa colaboram cu urmatoarea presedintie, pe 9 mai vom fi la summitul de la Sibiu cand vom avea ocazia sa lansam un mesaj puternic fata de alegatori, ne dorim ca participarea sa fie una mare la aceste alegeri.

– A venit momentul sa acceleram aderarea Romaniei la Schengen.

ziare.com