Friday , April 26 2024

Presa rusă: Gabriel Grecu încerca să obţină informaţii militare secrete destinate NATO

Televiziunile ruse au prezentat imagini de la arestarea lui Grecu

Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj în Rusia, a fost reţinut într-un centru comercial din Moscova în timp ce lua ‘un pachet’ cu informaţii militare secrete, lăsat la camera de bagaje de un cetăţean rus, a relatat, marţi, postul de televiziune Rossia-24, sugerând că datele ‘nu erau destinate doar Bucureştiului’.
‘Totul s-a întâmplat în unul din centrele comerciale din vestul Moscovei. Tentativa de transmitere a informaţiilor secrete cu caracter militar a fost înregistrată de camerele video. În cadrele filmate se poate vedea cum un bărbat lasă în camera de bagaje un pachet negru. Peste un timp oarecare, coletul este luat de angajatul Serviciului de Informaţii Externe al României – Gabriel Grecu. După câteva minute, forţele operative l-au prins în flagrant. Agentul avea la el echipamente de spionaj’, a indicat postul de televiziune Rossia-24.
‘Se pare că datele pe care Grecu a încercat să le obţină în Rusia erau destinate nu doar Bucureştiului, membru al NATO din 2004. Iar statele membre ale Alianţei sunt angajate printr-un acord privind schimbul de informaţii’, a comentat postul public.
Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia în cursul a 48 de ore. Potrivit Serviciului rus de Informaţii, Grecu lucra în capitala rusă ‘sub acoperire diplomatică’ şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova.
Reţinerea diplomatului român intervine după scandalul de spionaj dintre Moscova şi Washington, din iulie, încheiat printr-un schimb de spioni. Zece agenţi ruşi, expulzaţi din SUA pentru activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, au fost schimbaţi cu patru deţinuţi graţiaţi anterior de preşedintele rus Dmitri Medvedev, după ce li s-a impus să-şi asume vina de ‘trădare de ţară’: expertul pe probleme nucleare Igor Sutiaghin, plus trei foşti ofiţeri de informaţii.
N Presa străină scrie despre cazul de spionaj care ar putea complica relaţiile dintre Rusia şi România
Presa internaţională relatează despre diplomatul român arestat de Rusia pentru spionaj, apreciind că acest caz ar putea complica şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale.
Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că l-a reţinut pe Gabriel Grecu în timp ce încerca să obţină informaţii secrete de apărare de la un cetăţean rus la 16 august, notează CNN. Dispozitivele de spionaj confiscate de la agent dezvăluie activităţile sale ostile împotriva Rusiei, potrivit FSB.
Agenţia rusă de presă Itar-Tass relatează că spionul român Gabriel Grecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost declarat persona non grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.
Ambasada României la Moscova, contactată de AFP, nu a fost în măsură să confirme arestarea diplomatului. Ministerul român al Afacerilor Externe a refuzat să facă vreun comentariu, notează agenţia France-Presse.
Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti, comentează Euronews.
Rusia şi-a exprimat preocuparea, în februarie, cu privire la planurile Statelor Unite de a instala rachete de interceptare în România, în ceea ce Washingtonul afirmă că este o măsură de apărare împotriva potenţialelor ameninţări din partea Iranului, subliniază agenţia Reuters.
Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, comentează la rândul său agenţia Associated Press, adăugând că România a aderat în 2004 la NATO şi a enervat Rusia susţinând Guvernul proeuropean din Republica Moldova. În iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în regiunea separatistă a ţării de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu aproape două decenii, menţionează AP.
Agenţia germană DPA remarcă faptul că acest caz intervine la numai câteva săptămâni după ce Statele Unite au predat zece spioni ruşi în schimbul a patru agenţi occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington şi Moscova pentru a preveni o nouă tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări.

Vezi si

ANPC: Consumatorii să refuze să cumpere produse din pește despre care au îndoieli privind gradul de prospețime

Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor din pește și chiar …