Tuesday , March 5 2024

Presa internațională, omagiu legendarului Ivan Patzaichin: “A ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării într-o pepinieră pentru campioni”

Ecoul dispariției marelui campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial, a trecut granița și a ajuns și în rândurile presei internaționale.

Celebrul cotidian L’Equipe scrie despre “o legendă de neegalat” în evocarea personalității sportive a marelui Ivan: “Fostul canoist român Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, a murit duminică, la vârsta de 71 de ani. Născut în 1949, a debutat în 1967, iar un an mai târziu a câștigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexic. A mai adăugat trei medalii de aur și trei de argint la edițiile din 1972, 1980 și 1984, dar și nouă titluri mondiale. Patzaichin a ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării – Mila – într-o pepinieră pentru campioni. Inspirați de exemplul lui, sute de tineri au luat vâslele și pagalele și aproximativ 20 dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni”, a scris presa franceză, citată de spotmedia.

Agenția germană DPA scrie și despre talentele lui Patzaichin și ca antrenor: “El a avut mare succes şi ca antrenor, sportivii pregătiţi de el câştigând în total 150 de medalii la Jocurile Olimpice şi la Campionatele Mondiale şi Europene”, scrie agenţia germană.

De asemenea, cei de la AFP relatează pe larg despre rădăcinile lui Ivan de la Mila 23, loc care a ajuns să se dezvolte într-o pepinieră de talente pentru acest sport: “Sute de tineri au luat vâslele şi pagaiele şi circa douăzeci dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni. În ultimii ani, dl. Patzaichin s-a implicat în numeroase proiecte sportive şi de mediu şi a iniţiat mai ales demersuri în vederea construirii unei piste olimpice ‘ecologice’ în Deltă”.

Începând cu ediția din 1968 a Jocurilor Olimpice, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale acestor Jocuri. Rămâne impresionantă acea cursă din 1972 de la Munchen când i s-a rupt pagaia într-o cursă de calificări, cursă pe care a reușit să o ducă până la capăt, reușind calificarea în finală, unde a bifat aurul olimpic.

Vezi si

Senat: Amplasarea radarelor trebuie semnalată șoferilor. Tinerii sub 21 de ani și începătorii nu vor mai putea conduce mașini puternice 

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia …