Wednesday , March 29 2023

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate în coaliție, afirmă Alina Gorghiu. „Populația nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună”, adaugă ea.

„Am făcut această discuție, în sensul în care 2024 nu poate fi un an total ratat. Atunci când în România au loc alegeri paralizează și administrația centrală, paralizează și administrația locală. Toată lumea, câteva luni de zile, este concentrată la alegeri. Nu cred că e în beneficiul societății românești să blocăm tot anul 2024”, afirmă Alina Gorghiu.

Ea a spus că, potrivit calendarului în vigoare, în mai-iunie vor fi alegerile europarlamentare, alegerile locale în septembrie, apoi ai parlamentarele și prezidențialele.

„Populația nu poate fi obosită cu genul acesta de activitate electorală în fiecare lună din 2024, nu poți să obosești nici economia, că toată lumea va fi concentrată, că toată lumea va sta cu ochii la televizor și la alegeri. Această logică i-a făcut pe mai mulți colegi să propună suprapunerea alegerilor. Sunt mai multe scenarii. Ele vor fi discutate în coaliție. Poți să suprapui localele cu parlamentarele, poți să te gândești la suprapunerea parlamentarele cu prezidențialele cu parlamentarele… Comisia de la Veneția ne-a spus că nu poți să faci aceste modificări cu mai puțin de un an înainte de alegeri”, a încheiat Gorghiu.

Ciolacu dă de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu exclude varianta comasării alegerilor în 2024, dar dă de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare: „Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc”.

„Cred că bine să avem o discuție. Nu ne-am făcut o opinie pe acest subiect”, spune Marcel Ciolacu despre propunerea liberalilor referitoare la comasarea alegerilor.

El a dat de înțeles că nu ar fi de acord cu suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare.

„Sunt niște recomandări a Comisiei de la Veneția, știu că e și o decizie a CCR… De aceea, e o temă nouă. Dar știu că în 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentarele și terminăm cu cele pentru funcția de președinte. Așa sunt cronologic. Eu nu funcționez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, eu plec de la capete”, încheie Ciolacu. (Mediafax)

Vezi si

Lege promulgată: Românii care adoptă copii pot sta doi ani în concediu de acomodare și primesc indemnizație

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de …