Thursday , October 6 2022

Pesta porcină a apărut și în Bistrița-Năsăud 

Prefectura Bistrița-Năsăud anunță că în județ au apărut primele cazuri de pestă porcină africană, virusul fiind diagnosticat la doi mistreți de pe un fond vânătoare. Primul focar de pestă porcină africană a fost identificat în județul Bistrița-Năsăud, pe Valea Țibeșului, pe un fond de vânătoare situat la aproximativ un kilometru de limita cu județul Maramureș, informeaza Mediafax.

Analizele de laborator au confirmat, vineri, prezenta pestei în cazul a doi mistreți vânați pe raza fondului de vânătoare respectiv.

“Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse. A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții”, se arată într-un comunicat remis, vineri, presei de Prefectura Bistrița-Năsăud.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud a decis că în zona în care s-a identificat virusul să fie vânați integral mistreții, iar porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici.

Autoritățile din Bistrița-Năsăud au declanșat și o anchetă epidemiologică și au notificat Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj despre apariția virusului.

 

Vezi si

Oțet fals oprit de la vânzare din Lidl. Era prezentat ca oțet din vin, dar era acid acetic și apă

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis oprirea definitivă de la vânzare a unui …