Friday , December 8 2023

Percheziții la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Un băiat de 17 ani doar în lenjerie intimă, găsit în camera arhimandritului

Serviciile speciale ucrainene (SBU) au efectuat o percheziție în eparhia Cernăuți-Bucovina. 

Potrivit surselor LB.ua, percheziția a fost efectuată în consistoriu (administrația diecezei), vizând în special pe șeful eparhiei, mitropolitului Meletie al Cernăuților și Bucovinei, care este candidatul cel mai probabil pentru postul de șef al mănăstirii Lavrei Peșterilor din Kiev în locul lui Pavel.

Sursa citată afirmă că ofițerii SBU au găsit în camera secretarului Eparhiei de Cernăuți, arhimandritul Nikita, un băiat de 17 ani care cântă în cor. Acesta era îmbrăcat doar în lenjerie intimă.

În urma perchezițiilor, au fost găsite, conform unui comunicat SBU publicat pe site-ul propriu, documente care confirmă deținerea cetățeniei ruse de către conducerea eparhiei. Mai mult, a fost scoasă la iveală corespondența conducătorilor eparhiei cu curatorii de la Moscova, în care primesc „manuale” privind liturghiile bisericești după invadarea Forțelor Armate Ruse în Ucraina.

Preoților li s-a cerut să nege agresiunea armată a Federației Ruse, să vorbească despre presupusa asuprire a „bisericii Moscovei”. SBU a mai găsit depozite cu loturi de literatură pro-rusă care laudă țara ocupantă și face apel la sprijinirea Federației Ruse.

„Ca urmare a acțiunilor de investigație, ofițerii de poliție au descoperit documente care confirmă prezența cetățeniei ruse în conducerea structurilor eparhiale. De asemenea, a fost expusă corespondența liderilor diecezani cu curatorii lor de la Moscova, în care aceștia primesc „metodologie” cu privire la „particularitățile” desfășurării liturghiilor bisericești după invazi la scară largă”, se arată în comunicatul SBU.

 

Vezi si

Elevii olimpici care aleg să studieze în țară vor primi burse între 1.000 și 6.000 de euro anual pentru activități de cercetare-dezvoltare și inovare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a deblocat finanțarea pentru Programul ”Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL …