Parlamentul a votat noul Avocat al Poporului

22 ianuarie 2013, 16:34

Fostul procuror Crișu Anastasiu, susținut de USL, a fost votat marți în plenul reunit Avocat al Poporului pentru un mandat de cinci ani cu 358 de voturi „pentru” și 57 „împotrivă”.

Crișu Anastasiu a declarat marți la audierea din comisiile juridice reunite că nu va abuza de prerogativele sale în sensul în care va ataca Ordonanțele de Urgență la CCR „cât trebuie și cum trebuie”. „Este un angajament total din partea mea. Fără a face aprecieri strict tehnice, privesc Avocatul Poporului ca o instituție cu menirea de a înlătura disfuncționalitățile între administrația publică și cetățean. Misiunea Avocatului Poporului este de a media conflictul ce apare între cetățean și autoritățile statului. Precizez că percepția pe care o are Avocatul Poporului este una deosebită, e o instituție care vine direct în contact cu publicul. Raportul din 2012 al Avocatului Poporului arăta că în 2011 au fost primite 16.000 de petiții, față de 99 persoane angajate, eu cred că este o activitate deosebită”, a declarat Anastasiu.

Întrebat de reprezentanții PDL dacă susținerea politică a USL se va reflecta și în activitatea sa, fostul procuror a răspuns: „Știți cum se mai zice, omul se mai schimbă, sper să nu fie și cazul meu și sunt convins că nu o să fie așa. M-am uitat în cuprinsul jurământului pe care Avocatul Poporului îl depune, cred că ar fi bine să se precizeze și această chestiune, anume că nu va fac demersuri în acest fel. Îmi iau angajamaentul în fața dumneavoastră că nu voi proceda să apăr un punct sau un altul din punct de vedere politic”.

Chestionat cu privire la atacarea la CCR a OUG în care constată elemente de neconstituționalitate, Anastasiu a precizat: „Da, voi uza, însă cumpătat. Voi uza la momentul potrivit, cât trebuie și cum trebuie”.

Comisiile juridice reunite l-au avizat marți cu 20 de voturi „pentru” pe candidatul USL la funcția de Avocat al Poporului, Crișu Anastasiu. PDL l-a susținut pe fostul titular Gheorghe Iancu, care a întrunit 3 voturi, iar candidatul UDMR, fostul consilier prezidențial Peter Ekstein Kovacs, a primit 5 voturi. Inițial, PNL a avut propunere separată de PSD, în persoana Lenuței Cobuz – specialist în justiţie militară, care lucrează în sectorul privat în calitate de consilier juridic – dar liberalii și-au retras în ultimul moment candidatul și au susținut candidatul PSD.

Crişu Anastasiu (56 de ani) este doctor în Drept procesual penal și cadru didactic al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Drept. Între 1981-1990 a fost judecător şi procuror, între 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, între 2002 – 2005 a fost procuror general financiar pe lângă Curtea de Conturi, între august 2005 – iunie 2009 a fost procuror la PÎCCJ. În 2002, Crişu Anastasiu, pe atunci procurorul general financiar al Curţii de Conturi, a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti pe motiv că, în calitatea de ordonator de credite, Traian Băsescu nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plăţi făcute unei firme aferente lucrărilor la Pasajul Basarab.

reportersite