Thursday , May 23 2024

Pacienți cu forme grave de Covid vor fi transferați în Germania

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre privind transferul pacienților cu forme severe și grave de Covid-19 în Germania. O echipă de medici germani se află deja în țară încă de vineri.

Ce prevede decizia CNSU:
Se abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență să semneze acordul pentru transferul pacienților cu forme severe și grave de COVID-19 în Republica Federală Germania.
Transportul pacienților se realizează cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naționale sau din dotarea Forțelor Aeriene Germane.
Hotărârea se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Numărul de persoane cu COVID-19 care vor fi transferate în Germania urmează să fie stabilit, o echipă medicală din această ţară fiind în România pentru evaluarea situaţiei, a precizat vineri premierul interimar Florin Cîţu.

“Vreau să vă anunţ că a venit o echipă de evaluare de medici militari din Germania pentru a transfera pacienţi în Germania. Vom vedea exact care este numărul de persoane care poate să meargă în Germania şi domnul Arafat va anunţa detaliile, dar vreau să vă spun că echipa este aici şi evaluează situaţia”, a spus Cîţu.

Ambasada Germaniei anunțase săptămâna trecută că o echipă medicală soseşte vineri în România pentru a evalua pacienţii români cu COVID-19 care ar putea fi transferaţi cu avionul la spitale din această ţară.

Echipa de evaluare este formată din personal din cadrul serviciului medical al forţelor armate germane, precizează sursa citată. De asemenea, o aeronavă a forţelor aeriene germane va fi disponibilă luni pentru evacuarea aeromedicală strategică a pacienţilor.

Deplasarea echipei se va realiza în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, sub conducerea secretarului de stat Raed Arafat.

“Europa este caracterizată prin solidaritatea sa şi în lupta comună împotriva COVID-19. Germania şi România rămân unite în aceste vremuri dificile. Mă bucur, aşadar, să primesc în România echipa medicală din Germania. În aceste zile întunecate, buna cooperare dintre ţările noastre reprezintă o adevărată rază de speranţă. Fiecare viaţă contează. Prin urmare, sper ca misiunea şi transportul pacienţilor să decurgă bine”, a transmis ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, citat de Agerpres.

Vezi si

Un copil de doi ani nevaccinat a murit de rujeolă. Peste 15.000 de infectări și 16 decese în ultima săptămână

Un copil de doi ani a murit de rujeolă, el nefiind vaccinat, potrivit datelor transmise …