Friday , April 26 2024

Ostracizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene pe motive de raportare la Patriarhia Moscovei continuă

În toată această perioadă de la începerea războiului ruso-ucrainean, continuă atitudinea fățișă a auto­rităților ucrainene de sprijinire Bisericii Ortodoxă a Ucrainei în detrimentul ce­leilalte biserici intitulată Biserica Ortodoxă Ucraineană, al cărei număr de credincioși și de parohii este mai mare și care, însă, are relații cu Patriarhia Moscovei. În pofida faptului că numeroși ierarhi și clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene au spus clar, fără echivoc, în public despre faptul că nu susțin războiul iar unii – cel puțin 15 eparhii s-au pronunțat în acest sens – că nu îl mai pomenesc pe patriarhul Chiril la slujbe, atitudinea refractară a naționaliștilor ucraineni continuă.

IPS Epifanie și IPS Onufrie, înainte de începerea războiului

În Rada Supremă a Ucrainei a fost depus un proiect de lege care interzice Patriarhia Moscovei în Ucraina iar ca atare este vizată Biserica Ortodoxă Ucraineană al cărei Întâistătător, Onufrie – mitropolit al Kievului și Întregii Ucraine – ar fi fugit acasă, în nordul Bucovinei unde a fost cu ani în urmă mitropolit de Cernăuți. Inițiatorul acestui proiect din formațiunea conservator – naționalistă Svoboda, partid care deși nu a reșit să treacă de pragul electoral de 5% are un reprezentant în Rada Supremă a Ucrainei în persoana Oksanei Savciuc odată cu câștigarea în 2019 de către aceasta a alegerilor uninominale din 2019 în circumscripția 83 – regiunea Ivano-Frankovsk – unde a candidat. Interesant este că inițiatorul acestui proiect de lege a primit, în 2018, o scrisoare de mulțumire și binecuvântare din partea Papei Francisc pentru contribuția sa semnificativă la construcția Bisericii Sfântului Apostol Iuda Tadeu din Ivano-Frankovsk. Prin urmare, iată o posibilă imixtiune din partea unui parlamentar ucrainean de altă afiliere confesională în rândurile comunității ortodoxe din țara vecină.

Proiectul prevede „interzicerea activităților Patriarhiei Moscovei, adică ale Bisericii Ortodoxe Ruse și ale tuturor organizațiilor religioase care fac parte din aceasta (aluzia este cât se poate de evidentă la Biserica Ortodoxă Ucraineană – n.r.); naționalizarea tuturor proprietăților bisericești ale Bisericii Ortodoxe Ruse și organizațiile religioase care fac parte din aceasta în Ucraina în termen de 48 de ore de la data adoptării prezentei legi”. Desigur, proiectul prevede faptul că „se oferă comunităților religioase, mănăstirilor și instituțiilor de învățământ teologic ale Patriarhiei Moscovei (din nou o aluzie evidentă la Biserica Ortodoxă Ucraineană – n.r.) posibilitatea de a-și SCHIMBA subordonarea în termen de 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, numai că dacă naționalizarea proprietăților are loc în 48 de ore, atunci posibilitatea de a schimba subordonarea (către Biserica Ortodoxă a Ucrainei – n.r.) aproape că își perde sensul.

Dacă autoritățile merg până la ostracizarea aBisericii Ortodoxe Ucrainene, liderii celeilalte biserici duc o luptă fără menajamente în ideea de a găsi prozeliți și recurg la un discurs naționalist.

Întâistătătorul acestei biserici – Mitropolitul Epifanie, la rândul său originar din regiunea Cernăuți, dar niciodată ierarh acolo – nu face excepție, ba dimpotrivă, a făcut din abandonarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene – la care atât el, cât și naționaliștii ucraineni se referă frecvent ca Patriarhia Moscovei – o temă pregnant utilizată în mesajele către populație. „Reiterez chemarea Sfântului Sinod către frații și surorile care sunt încă subordonați Patriarhiei Moscovei: să ne unim în jurul Kievului, să ne unim în Biserica Ortodoxă Locală a Ucrainei! Nu așteptați până când vi se acordă permisiunea sau instrucțiunile de la Moscova: rachetele și bombele pe care armata rusă le aruncă acum asupra dumneavoastră cu binecuvântarea înșelătoare a liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril sunt deja răspunsul la „pacea rusă”. Acest răspuns este în bisericile voastre decojite, arse și distruse (aluzia este cât se poate de evidentă la faptul că multe dintre bisericile distruse de invadatorii ruși aparțineau chiar de Biserica Ortodoxă Ucraineană – n.r.). Acest răspuns este tăcerea lui Chiril cu privire la crimele armatei ruse din Mariupol, Harkov, Cernigov și alte zeci de orașe și sate din Ucraina. Zeci de comunități, o serie de mănăstiri din diferite regiuni ale Ucrainei și-au îndeplinit deja în mod vo­luntar și conștient datoria canonică și au urmat Tomosul (actul dat de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului – n.r.) pentru autocefalie. Făaceți alegerea în favoarea Bisericii și a Ucrainei, în favoarea adevărului! Ușile Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și inimile noastre sunt deschise vouă, tuturor! Dragi frați și surori! Din punct de vedere moral, ucrainenii au câștigat deja”, se arată în adresa mitropolitului Epifanie. (D.P.)

 

 

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …