Sunday , January 29 2023

Operațiune in plina desfasurare de salvare a copiilor blocați în peștera inundată din Thailanda

Operaţiunea de salvare a celor 12 copii şi a antrenorului lor blocaţi de două săptămâni într-o peşteră din Thailanda a început și este în curs de desfăşurare, anunţă BBC.
scafandri thailanda

În Thailanda, duminica dimineata a început oficial operaţiunea de salvare a celor 12 copii şi a antrenorului lor, blocaţi de două săptămâni într-o peşteră. O echipă internaţională formată din 13 scafandri de elită a intrat în această dimineaţă în grota inundată. „Acum ori niciodată!” au spus voluntarii care asistă echipa de intervenţie. Şi guvernatorul regiunii thailandeze unde se află peştera a spus că nu pot fi mai pregătiţi de atât. Totuşi, va mai dura până când primul copil va fi scos la suprafaţă. Scafandrii care le-au dus provizii captivilor au spus că este vorba despre un drum pe peste 11 ore, dus-întors. Va dura mai mult, în condițiile în care salvatorii trebuie să ajute copiii să depășească obstacolele care pun în dificultate și un adult.
 
Autorităţile thailandeze nu au vrut să piardă niciun moment. Începând de azi, aveau 4 zile la dispoziţie să-i salveze pe captivi, pentru că apoi se întorc ploile şi nivelul apei in peşteră ar fi crescut din nou. Încă de aseară au anunţat că timpul este foarte limitat.
Autorităţile au reuşit să instaleze o conductă care să ducă oxigen proaspăt până la băieţi, dar marele risc rămâne în continuare schimbarea vremii. Dacă va ploua din nou, bucata de uscat pe care stau acum cei 13 oameni blocaţi în peşteră s-ar putea reduce până la zece metri pătraţi.
În plus, cu cât se prelungeşte perioada pe care copiii o petrec în peşteră, cu atât corpurile lor vor fi mai slăbite, deoarece dieta nu este una echilibrată, iar muşchii nu mai sunt folosiţi. În plus, băieţii pierd percepţia timpului după o perioadă atât de mare petrecută în întuneric. Din fericire, toate aceste probleme se pot rezolva după ieşirea la suprafaţă.
Echipele de salvatori au intrat în peşteră duminică, la ora locală 10:00 (3:00 GMT), conform coordonatorului operaţiunii, Narongsak Osottanakorn.
Tot personalul neesenţial pentru operaţiune a fost îndepărtat de la intrarea în peşteră, rămânând doar echipele de scafandri, medicii şi forţele de securitate.
Cel mai devreme, primul copil ar putea fi scos la suprafaţă duminică la ora locală 21:00 (16:00 GMT), a anunţat un oficial, care a adăugat că atât grupul de copii, cât şi familiile lor au fost informaţi în legătură cu acest plan, scrie News.ro.
În misiunea de salvare sunt implicaţi 13 scafandri străini şi alţi cinci din cadrul marinei thailandeze.
Cei 12 băieţi şi antrenorul lor sunt blocaţi în peşteră din 23 iunie, când apa a inundat galeriile. Situația lor risca să devină periculoasă, pentru că nivelul oxigenului din peșteră, în urma inundației, începuse să scadă și, în plus, grota se putea inunda și mai mult.
digi24.ro

Vezi si

CNSU decretează stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decretat, sâmbătă, stare de alertă în județul Vrancea …