Friday , April 26 2024

O persoană adusă la Poliție nu poate fi verificată mai mult de 3 ore. Lege votată în camera Deputaților

O persoană condusă la sediul Poliţiei nu poate fi verificată mai mult de trei ore de polițiști, conform unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, adoptat marţi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Decizia a fost luată de deputați cu 282 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”, informează Agerpres.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art.36 din Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în scopul prevenirii şi eliminării apariţiei oricăror moduri neunitare de acţiune în rândul poliţiştilor. În acest sens, se propune stabilirea unei durate determinate pentru aplicarea măsurii de conducere a unei persoane la sediul Poliţiei şi pentru desfăşurarea activităţilor poliţieneşti conexe acestei măsuri.

„Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul Poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi un termen de trei ore de la momentul iniţierii deplasării”, prevede un amendament al proiectului de lege.

Articolul 36 din legea Poliției Române prevede că polițistul e îndreptățit să conducă la sediul Poliției o persoană, dacă nu poate stabili identitatea acesteia, dacă o consideră suspectă de comiterea unei faptă penală ori dacă pune în pericol alte persoane sau ordinea publică.

În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut de proiectul de lege, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi patru ore de la momentul iniţierii deplasării, prevede un alt amendament.

 

Vezi si

ANPC: Consumatorii să refuze să cumpere produse din pește despre care au îndoieli privind gradul de prospețime

Consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produselor din pește și chiar …