Saturday , June 15 2024

O nouă reacție BOR în cazul preotului Calistrat: „Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial – ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, transmite „un punct de vedere general valabil” după ce preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, ar fi lovit o femeie.

Preotul Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că în același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.

„Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca <conservatorismului> de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși” – este punctul de vedere „general valabil”.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu
Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu

Pe Facebook, Bănescu scria joi că „impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență. O violență demascată brusc. Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi importanți, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, agresiv și vulgar. Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine. Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”.

Preotul Calistrat a apărut într-o filmare în care lovea o femeie în curtea bisericii, de față cu mai mulți enoriași. (Medifax)

Vezi si

Trei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor în timpul unui zbor București – Hamburg

Trei stewardese au fost rănite joi seara din cauza turbulențelor după decolarea unei curse de …

error: