Friday , April 26 2024

O femeie a murit la Iasi, la coada la moastele Sf. Cuvioase Parascheva

sf. parascheva

O femeie de 55 de ani a murit la Iaşi, la slujba de Sfânta Parascheva. Aceasta afla la rând la raclă în momentul în care s-a sfârşit. A fost transportată la Spitalul Parhon, dar medicii nu au mai putut face nimic decât să constate decesul. Rândul uman se întinde pe o distanţă de doi kilometri.
“Femeia era probabil cardiacă”, a spus medicul coordonator Luminiţa Budron.
“Pacienta a intrat în stop cardio-respirator. În fiecare an am avut decese. Pelerinii care stau în corturi câteva nopţi în şir, pacienţii nu se alimentează, nu se hidratează. Pacienţii cardiaci în proporţie de 70% – 80% au de suferit din cauza temperaturilor scăzute”, a mai spus Luminiţa Budron.
Peste 10.000 de pelerini s-au închinat vineri dimineață în doar câteva ore la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea întregii Moldove, iar alte 20.000 de persoane așteaptă, în jurul prânzului, la un rând de peste doi kilometri.
Marius Țăranu, ofițerul de presă al Grupării Mobile ‘Alexandru cel Bun’ Bacău a declarat, pentru AGERPRES, că peste 10.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, care a fost scoasă vineri dimineața la ora 6.30, din Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în Curtea mitropolitană.
În prezent, lungimea rândului este de peste 2 kilometri, în așteptare fiind peste 20.000 de oameni. Capătul rândului de pelerini se află pe strada Sfântul Andrei. De la începutul pelerinajului și până în prezent 20 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza stării de oboseală sau a problemelor medicale.
Ziua de 14 octombrie devine, an de an, centrul ortodoxiei românești. În preajma acestei zile, sute de mii de pelerini din țară și străinătate, de la simpli credincioși și până la personalități locale și centrale, participă la hramul Cuvioasei Parascheva. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Iașiului și a întregii Moldove.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva din 14 octombrie a luat amploare începând din 1955, când, oficial, un sobor de arhierei a proclamat în fața a sute de credincioși și a altor Biserici, generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română. Generalizarea cultului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955. Începând din anii ’90, hramul Sfintei Cuvioasei Parascheva a căpătat o tot mai mare amploare, pelerinajul organizat de prăznuirea hramului său numărându-se, astfel, printre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din lume.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …