Wednesday , February 1 2023

New York Times: România a slăbit legislația privind abuzul de putere în doar trei zile

  Cotidianul american The New York Times titrează că “România slăbește legislația privind abuzul în serviciu în doar trei zile”, menționând că Parlamentul de la București a aprobat modificările la codul penal într-o “manieră neobișnuit de iute”.
NYTimes


Reprezentații guvernului susțin că scopul modificărilor este de a opri abuzurile justiției, însă criticii afirmă că obiectivul acestor măsuri este de a slăbi eforturile anticorupție și ar putea avea efecte de lungă durată asupra statului de drept din România, notează autorul articolului din The New York Times.
Sute de cazuri de abuz în serviciu, în unele fiind implicați politicieni de rang înalt, sunt anchetate în acest moment în România, dar cele mai multe vor fi probabil afectate de noile măsuri. Aceste modificări “ar putea avea implicații imediate pentru un caz particular: cel al lui Liviu Dragnea”, comentează jurnalistul Kit Gillet, autorul materialului.
Jurnalistul remarcă și faptul că aceste modificări legislative sunt aprobate la puțin peste un an după emiterea unei ordonanțe de urgență care în mod efectiv decriminaliza corupția de nivel mic, provocând la acel moment cele mai ample proteste din România după căderea regimului comunist. Guvernul a cedat atunci presiunii publice, însă a continuat să încerce să limiteze puterile instanțelor și procurorilor prin alte mijloace.
Kit Gillet mai susține că este probabil ca presiunea internațională asupra României pe acest subiect va crește, și menționează faptul că ambasadele de la Bucureşti ale unor țări occidentale au lansat un apel către autoritățile române în care se solicită să se “evite inițierea de modificări care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a combate infracţiunile şi corupţia”. (Mediafax)

Vezi si

Alexandru Piţurcă şi directorul Romarm vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a respins, marţi noaptea, cererea DNA de arestare preventivă …