Friday , May 24 2024

Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de închisoare cu executare

iacob-ridzi

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, luni, la cinci ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fost ministru al Tineretului şi Sportului Monica, Ridzi a fost trimisă în judecată pentru fapte de abuz în serviciu şi infracţiuni informatice.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Monica Iacob Ridzi a  primit de asemenea trei ani de interdicţie a drepturilor civile. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dosarul în care Monica Iacob Ridzi şi alte persoane au fost deferite justiţiei pentru abuz în serviciu, fals şi infracţiuni la legea informatică, a avut luni ultimul termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Completul de trei judecători al instanţei supreme, format din judecătorii Iulian Dragomir, Rodica Cosma şi Francisca Vasile, a ascultat pledoariile finale ale acuzării şi ale apărării, context în care procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţă a cerut, pentru toţi inculpaţii, pedepse cu închisoare cuprinse între limitele speciale prevăzute de lege.
Astfel, procurorul a cerut condamnarea fostului demnitar, dar şi a altor şase persoane, pentru abuz în serviciu.
Totodată, procurorul a cerut condamnarea fostului ministru şi pentru fapte de fals, precum şi pentru fapte prevăzute de legea informatică, precum modificarea sau completarea şi accesarea fără drept a unui sistem informatic.
Pe de altă parte, reprezentantul DNA a cerut judecătorilor să aibă în vedere că inculpatul Paul Diaconu a denunţat faptele unora dintre cei judecaţi în dosar, dar a menţionat că şi în cazul acestuia se impune stabilirea unei pedepse cu executare, din cauza numărului mare de fapte comise alături de ceilalţi inculpaţi.
Despre Monica Iacob Ridzi, procurorul a arătat că faptele de abuz, fals şi accesarea fără drept a unor sisteme informatice sunt dovedite de probele acuzării şi că se impune condamnarea acesteia la închisoare cu executare din cauza “contribuţiei esenţiale şi a calităţii acesteia în timpul comiterii faptelor”.
Procurorul a cerut şi obligarea inculpaţilor la plata în solidar a sumei de 2.736.933,28 de lei, precum şi restabilirea situaţiei anterioare, prin anularea a peste 20 de acte falsificate.
În continuare, avocaţii apărării prezintă pledoariile finale pentru clienţii lor, instanţa urmând să rămână în pronunţare la finalul şedinţei.
Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar în 3 mai 2011.
Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Vezi si

MAE: Un diplomat rus a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din …