Wednesday , November 29 2023

Ministrul Rafila: Folosirea măștii e o măsură de bun simț. Nu discutăm de botniță

Folosirea măștii de protecție este o măsură de bun simț, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sfatul acestuia este ca masca să fie folosită și afară, în zonele aglomerate, pentru că e o barieră demonstrată științific.

„Problema legată de mască cred că este prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecției, este o protecție ca să nu te infectezi, o barieră mecanică care de multe ori s-a arătat eficientă, absolut demonstrată din punct de vedere științific”, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, ministrul Sănătății.

Rafila spune că utilizarea corectă a măștii e o măsură de bun simț care ar trebui aplicată de toți, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care s-ar putea renunța la mască în exterior. „Sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate, pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat, avem încă transmitere comunitară și scopul este să ne protejăm noi și bineînțeles să îi protejăm pe membrii comunităților în care trăim sau în care muncim”, afirmă ministrul.

„Nu discutăm de botniță, e un gest obișnuit. Unele țări cu poluare ridicată au o cultură a purtării măștii, cred că așa ar trebui să abordăm problema”, a adăugat acesta.

Marți, CCR a decis că masca în exterior poate fi eliminată, însă decizia va intra în vigoare abia după  publicarea ei în Monitorul Oficial, iar în interior masca rămâne obligatorie.

Vezi si

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. Primarul din Baia Mare era dat în urmărire internațională

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins marți, 28 noiembrie, în Germania. Cherecheș …