Friday , September 30 2022

Ministrul Carmen Dan: 10 jandarmi, identificati ca posibili vinovati în scandalul violențelor la protestele din 10 august

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la audieri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, pentru a da explicații despre violențele comise de jandarmi la protestele din 10 august în Piața Victoriei.
carmen dan

Ea a criticat partidele de opoziție și opinia publică pentru că nu ridică problema agresivității protestatarilor care au instigat și care au încercat să intre în Guvern.
Cei de la PSD au decis, la un moment dat, să dea presă afară din sala de ședință.
Flancată de o parte din conducerea Ministerului de Interne, Carmen Dan a încercat să îi convingă pe parlamentari, în special pe cei din opoziție, că Jandarmii și-au făcut treaba, în noaptea de 10 august, în Piața Victoriei. Admite însă că au fost depistate și primele abateri grave.
Carmen Dan a anunțat care sunt cele mai noi informații referitoare la ancheta internă a jandarmeriei, precizând că au fost identificați primii posibili vinovați pentru comiterea actelor de agresiune asupra populației.
Este vorba despre 10 jandarmi, care vor fi cercetați în 6 cazuri de violențe de Parchetul Militar, la sesizarea Jandarmeriei Române.
”Dar, ca să vă dau ultimele date referitoare la ancheta jandarmeriei, așa cum am precizat, continuă. Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalați ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar.” – a anunțat ministrul de Interne.
Prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, care a semnat ordinul de intervenție al jandarmilor la protestele din 10 august, nu este prezentă la aceste audieri.
Carmen Dan a declarat că, în noaptea acelor evenimente, a stat în biroul său de la Ministerul de Interne până la ora 3 dimineața, însă a subliniat faptul că nu s-a implicat deloc în reprimarea violentă a protestului, ci a dorit doar să primească informații, ”pentru că este firesc ca ministrul să primească informații”.
”Inițial mi-am luat informațiile de la televizor. Bineînțeles că aveam informații despre modul în care ne-am organizat pentru planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul la care am luat decizia și așa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă și am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei de 10.
Am stat în biroul meu în toată această perioadă. Tot ce am solicitat, și colegii mei știu asta, a fost să fiu informată, pentru că este firesc ca ministrul să primească informații despre tot ce se întâmplă, și am plecat din minister în jurul orei 3 dimineața, când colegii mei finalizaseră misiunea .” – a spus ministrul Carmen Dan la audieri.
Finalul audierii a fost fără presă în sala de ședință. Așa au decis colegii din PSD ai ministrului Carmen Dan.
stirileprotv.ro

Vezi si

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seară că demisionează …