Saturday , April 27 2024

Milioane de medicamente contrafacute, vandute pe Internet pacientilor romani

medicamente

Milioane de medicamente contrafăcute sunt vândute pe internet pacienţilor din întreaga ţară! Disperaţi să facă rost de pastile mai ieftine ori care nu se găsesc la noi, bolnavii sunt de cele mai multe ori păcăliţi. Specialiştii atrag atenţia că mai bine de jumătate din medicamentele comercializate pe internet sunt falsuri care vă pun sănătatea în pericol.
Ultimele date arată că piaţa medicamentelor contrafăcute a ajuns în ţara noastră la 100 de milioane de euro.
Medicamentele destinate tratării durerilor de cap 20 de lei, medicamente pentru slăbit 60 de lei, medicamente pentru ulcer 40 de lei. În ziua de azi poţi cumpăra orice tip de medicament de pe internet. Atenţie însă! Cele mai multe dintre ele sunt contrafăcute iar riscurile la care vă expuneţi sunt foarte mari. Uneori se poate ajunge chiar şi la deces.
Medicamentele contrafăcute sunt greu de recunoscut de către pacienţi pentru că arată aproape la fel ca cele autorizate. “S-au găsit anumite diferenţe extrem de mici: diferenţe de nuanţă sau diferenţe în inscripţionare sau nişte, o linie mediană care nu era la fel de adâncă ca la medicamentul original”, a spus Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului.
Testele de laborator arată că ingredientele folosite de falsificatori afectează grav pacientul.
Se introduce comprimatul într-o soluţie care se găseşte în acest recipient care imită din punct de vedere fiziologic sucul gastric. După o perioadă de timp, 30 de minute sau cât este prevăzut pentru fiecare medicament se recoltează probe. În ţara noastră este ilegală comercializarea online a medicamentelor. “Foarte multe din site-urile de internet sunt site-uri care nu-şi au ip-ul pe teritoriul României şi sunt extrem de greu de controlat”, a spus Marius Savu, preşedinte Agenţia Naţională a Medicamentului.
Totuşi, mii de români au fost nevoiţi în ultimii ani să-şi caute citostaticele în alte ţări pentru că spitalul în care se tratau nu le avea în depozit.
“Mi s-a spus că va trebui să urmez un tratament cu protocolul ABVD din care spitalul poate pune la dispoziţie unul din cele 4 citostatice care fac parte din acest protocol. Pasul următor a fost să pun mâna pe internet şi să văd online unde le-aş putea găsi”, a spus un pacient. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, cele mai căutate medicamente pe internet sunt cele destinate disfuncţiilor erectile, tratamentelor pentru slăbit şi antidepresivele.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …