Wednesday , November 30 2022

Meleşcanu, despre suplimentarea secţiilor de vot în Diaspora: "O opţiune teoretică, dacă legal e posibil"

melescanu

Noul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a discutat marţi cu reprezentanţii Biroului Electoral Central despre opţiunile pentru ca scrutinul din diaspora, în data de 16 noiembrie, să se desfăşoare fără probleme şi în legalitate.
Teodor Meleşcanu a declarat marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Biroului Electoral Central, că aceşţia au solicitat ca toate propunerile MAE să fie puse într-un document, “în scris”, urmând ca acestea să fie analizate de BEC.
“Am discutat un plan de măsuri, ştim ce avem de făcut, o să discutăm şi cu BEC să vedem în ce măsură propunerile noastre sunt în spiritul şi litera legii. Ne pregătim cu toate proiectele, inclusiv cu alocarea de bani. Cel mai bun lucru e să discutăm faţă-n faţă, direct. Suntem două instituţii responsabile, care vor să discute responsabil, pentru a asigura dreptul românilor de a vota în turul doi”, a spus Teodor Melescanu.
Întrebat dacă suplimentează numărul de secţii de votare din străinătate, Meleşcanu a răspuns: „Este o opţiune teoretică, dacă pe lege e posibil”.
Totuşi, ministrul de Externe a subliniat că înfiinţarea de noi secţii de votare nu este posibilă conform legislaţiei actuale. Dar se pot face derogări.
„Am prezentat propunerile noastre, aşteptăm soluţiile de la BEC. Iar BEC va exprima puncte de vedere privind ceea ce putem face şi ceea ce nu vom putea face. Apoi vom face o conferinţă de presă, unde vă vom prezenta soluţiile, măsurile pe care le vom lua. Înfiinţarea de noi secţii de votare se va face dacă BEC afirmă că este posibil acest lucru. Dar să nu ne ascundem după deget, pe legislaţia actuală nu este posibil. Dar dacă se fac derogări, atunci se pot face”, a mai spus Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu a fost învestit luni în funcţia de ministrul de Externe, ca urmare a demisiei lui Titus Corlăţean.
“L-am informat cu puţină vreme în urmă pe prim-ministrul României că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate”, declara luni Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că doreşte respectarea legii şi că are obligaţia, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, să asigure imaginea şi prestigiul instituţiei
Titus Corlăţean a declarat că Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru suplimentarea personalului din secţiile de votare deja existente şi creşterea numărului de cabinete de vot şi de ştampile în secţiile de vot organizate în străinătate.
romaniatv.net

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …