Thursday , June 20 2024

Maia Sandu vine joi în România, la invitația președintelui Iohannis, iar noul premier moldovean va sosi pe 1 martie

Preşedintele României, Klaus Iohannis, o va primi joi, la Palatul Cotroceni, pe Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, cu ocazia vizitei de lucru pe care aceasta o efectuează în ţara noastră la invitaţia Preşedintelui României.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, precum şi stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ”consultările politice ale Preşedinţilor Klaus Iohannis şi Maia Sandu se înscriu în cadrul cuprinzător al cooperării strânse în plan bilateral şi european, precum şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa”. ”În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în comunicatul Cotroceniului.

De asemenea, cei doi Preşedinţi vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, va efectua miercurea viitoare, 1 martie, o vizită la Bucureşti, prima sa deplasare oficială în străinătate, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, transmite Moldpres, preluată de Agerpres.

Oficialul citat a precizat că detalii din agenda vizitei şi subiectele prioritare care vor fi discutate la Bucureşti urmează a fi comunicate ulterior.

După numirea în funcţie a noului guvern, premierul Dorin Recean a avut o convorbire telefonică cu omologul său român, Nicolae Ciucă. Atunci, prim-ministrul României l-a invitat pe Dorin Recean la Bucureşti, „pentru a discuta despre detaliile cooperării interguvernamentale”.

Vezi si

Variante de lucru pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale: 15 sau 29 septembrie; decizia finală – marţi

 Coaliţia de guvernare discută două variante pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale, respectiv 15 …