Friday , September 30 2022

Lista lui Ponta: Tariceanu la Externe, Corlatean la Justitie, Georgescu la Finante

Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut, ieri, mai multe runde de discuţii pe tema componenţei executivului USL, care va avea 16 ministere şi patru miniştri delegaţi. Cele două partide îşi vor împărţi paritar funcţiile.
Victor Ponta are nevoie să păstreze o relaţie bună atât cu Crin Antonescu cât şi cu propriul partid. În plus, noul Executiv trebuie să fie unul cu care USL să poată defila în faţa alegătorilor, într-un an electoral, scrie adevarul.ro.
Din acest motiv, Victor Ponta a renunţat la ideea de a-l păstra în Guvern pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în condiţiile în care Crin Antonescu a cerut explicit ca în noul Executiv să nu rămână niciun ministru din Guvernul Ungureanu.
Pentru a rezolva problema, liderii USL au păstrat Justiţia în parohia PSD, propunându-l pentru această funcţie pe senatorul Titus Corlăţean, au afirmat surse liberale. În schimb, liberalii au preluat ministerul Externelor, pe care trebuia să îl deţină iniţial Corlăţean, de la PSD, şi vor să îi propună această funcţie lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Rocada” dintre cele două partide rezolvă şi alte probleme decât neînţelegerea din jurul lui Cătălin Predoiu. Ponta dă un semnal în exterior că nu îl nominalizează la Justiţie pe Dan Şova, autorul unor declaraţii controversate. Pe de altă parte, Antonescu dă un semnal în interiorul PNL că la guvernare pot avea acces şi adversari ai săi din partid.
Din Guvernul Ungureanu va fi păstrat un singur ministru – Leonard Orban, titularul Afacerilor Europene. Şi în acest caz, liberalii s-au opus menţinerii dar se pare că Victor Ponta a avut câştig de cauză.
Cele două părţi au mai convenit să separe în două Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ioan Rus (PSD) va prelua ministerul Internelor iar liberalul Victor Paul Dobre portofoliul Adminsitraţiei.
În acelaşi timp, Victor Ponta a obţinut acceptul liberalilor de a-l propune pentru ministerul Finanţelor pe Florin Georgescu, viceguvernator al BNR.
Ecaterina Andronescu (PSD) va prelua, cel mai probabil, portofoliul Educaţiei.

Vezi si

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seară că demisionează …