Monday , May 27 2024

Lege votată: 5% TVA la fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare

Propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare a fost adoptată în Parlament. Precizăm că firmele au fost excluse de la cota redusă a TVA, măsura fiind valabilă pentru persoane fizice și instituții.

Deputații USR Cristina Prună și Adrian Wiener au inițiat propunerea de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și panouri solare pentru a veni în sprijinul investițiilor în energie regenerabilă și eficiență energetică. Proiectul a fost astăzi adoptat de Parlament cu susținerea transpartinică a grupurilor parlamentare.

Potrivit inițiatorilor, reducerea TVA va stimula noi investiții în mici capacități de producție și eficientizarea energetică a consumatorilor, va duce la apariția de noi prosumatori care vor putea să își reducă factura la energie și să dea surplusul de producție în sistemul energetic.

“România și Europa se află în cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii și avem nevoie de noi investiții în acest domeniu. Sectorul care s-a dezvoltat cel mai mult a fost cel al prosumatorilor. Banii privați au reușit să instaleze sute de MW, iar numărul prosumatorilor a crescut la 27.000 la finalul lunii septembrie 2022 cu peste 250 MW instalați. Reducerea TVA la 5% pentru panourile fotovoltaice, pompele de căldură și panourilor solare va conduce la creșterea ritmului de realizare a investițiilor atât în producția de energie pentru autoconsum, cât și în eficientizarea energetică a locuințelor. Asta înseamnă facturi mai mici la energie”, a scris pe Facebook deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii.

“Independența energetică este un obiectiv strategic al României și această inițiativă își propune să facă mai accesible mijloacele prin care românii pot deveni prosumatori și să contribuie individual la acest obiectiv. Este ceea ce trebuie să facă acum statul român, în această criză majoră, prin reducerea cotei de TVA. USR este parte a soluției politice din România”, afirmă șo deputatul USR Adrian Wiener, scrie Mediafax.

Această cotă redusă de TVA de 5% va fi aplicată doar panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură instalate de către persoane fizice și de către administrația publică. Firmele au fost excluse de la cota redusă de TVA, deoarece acestea nu apar în directiva europeană, iar România ar fi riscat probleme la Comisia Europeană, a declarat pentru Economedia Cristina Prună. În plus, cota redusă de TVA va fi aplicată și pentru kit-urile de instalare, pentru componentelor, respectiv pentru soluțiile complete, după caz, nu doar pentru panourile fotovoltaice în sine.

Legea promovată de USR și adoptată de Parlament va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Vezi si

Ciolacu: România e o țară sigură și nu va intra în niciun război

„România e o țară sigură și nu va intra în niciun război”, declară premierul Marcel …

One comment

  1. 5% de luat sau de dat?
    Intreb pentru ca e o lege romaneasca.