Saturday , April 27 2024

Iohannis militează pentru un sistem de învăţământ care să îmbine teoria cu practica

klaus-iohannis

„Problema României nu este că nu avem oameni sau nu avem resurse, noi de obicei nu avem un plan iar dacă avem un plan este pe termen scurt. Suntem campioni la improvizaţie, ceea ce câteodată chiar ne ajută, dar în niciun caz nu ne face să progresăm”, a declarat Klaus Iohannis, ieri, la Suceava

 
Prezidenţiabilul Alianţei Creştin Liberale, Klaus Iohannis, susţine că sistemul de învăţământ actual trebuie refăcut şi că nu este nevoie de o mică reformă a şcolilor sau de un manual ori două, ci să fie unul care să îmbine teoria cu practica, pentru ca la finalul a 12 ani de şcoală elevii să aibă ceva util de oferit societăţii. „Intregul concept trebuie modificat fundamental pentru că suntem în situaţia în care la Bacalaureat ajung aproape toţi, dar numai jumătate trec. Cealaltă jumătate pur şi simplu nu ştie ce să facă în viaţă, iar mie mi se pare că este cea mai greu de explicat situaţie. Cum îi explici unui tânăr pe care l-ai făcut să meargă 12 ani la şcoală că de acolo nu se alege cu aproape nimic? Este o problemă fundamentală şi după părerea mea această problemă poate fi rezolvată printr-o refacere amplă a sistemului de învăţământ”, a declarat, ieri, la Suceava, Klaus Iohannis.
Prezidenţiabilul ACL a adus în discuţie o abordare diferită de cea de până acum, care nu se leagă nici de finanţarea ca atare şi nici de curiculă, ci de filozofia în sine a sistemului educaţional românesc, care să îl ghideze pe elev spre ceea ce i se potriveşte mai bine, spre domeniile la care are anumite abilităţi. „Nu este o problemă doar de finanţare, cum nu este doar o problemă de curiculă şcolară, ci este o problemă de filozofie. Noi trebuie să avem un sistem educaţional care reuşeşte o variantă optimală: să îl ducă pe fiecare pe calea care i se potriveşte cel mai bine. Iar cel care se potriveşte cel mai bine cu partea teoretică şi universitară să aibă toată calea deschisă, iar cel care vrea să devină meseriaş să fie implicat într-o meserie. In acest sens, vom reuşi printr-un sistem dual, în care teoria se îmbină cu practica”, a declarat prezidenţiabilul ACL.
Din punctul său de vedere, la un moment dat se va pune întrebarea dacă vrem să avem oameni pregătiţi pentru a fi muncitori forestieri, spre exemplu, sau vrem să avem oameni pregătiţi pentru înalte tehnologii. „Sunt de părere că România are o perspectivă bună şi chiar foarte bună pentru a deveni o ţară furnizoare de know-how, de înaltă tehnologie. Noi acum, cu acest sistem educaţional suntem exportatori de forţă de muncă calificată. Este foarte păcat pentru că trebuie să avem forţă de muncă mai bine calificată şi să îi ţinem pe oameni în ţară. Atunci vom reuşi să avem o economie care funcţionează foarte bine, o economie care îşi permite să plătească toate sistemele sociale”, a mai spus Klaus Iohannis, după care a reluat ideea că problema nu este doar de a modifica ceva în orar sau în curiculă, problema este de a moderniza întreg sistemul, în aşa fel încât să câştige cu toţii mult, mult mai bine.
Intrebat câţi ani va lua implementarea unui astfel de sistem dual şi ce profesori sunt pregătiţi acum pentru aşa ceva, Klaus Iohannis a răspuns că „20 de ani în prima fază”. „Este cea mai scumpă reformă şi este, probabil, reforma care merită cel mai mult. Avem exemple de ţări care nu au nimic, nicio resursă naturală decât munca şi au reuşit să devină campioni şi au rezultate absolut uimitoare, investind în educaţie. Numai că acele ţări, pe care acum le considerăm campioane în înaltă tehnologie, au început să investească în educaţie imediat după al doilea război mondial. Au ajuns la aceste performaneţe după mai multe decenii, în care s-a investit în educaţie, iar acum beneficiul se întoarce în societate. Problema noastră a României nu este că nu avem oameni sau nu avem resurse, noi de obicei nu avem un plan, iar dacă avem un plan este pe termen scurt. Suntem campioni la improvizaţie, ceea ce câteodată chiar ne ajută, dar în niciun caz nu ne face să progresăm”, a declarat Klaus Iohannis, ieri, la Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …