Friday , December 2 2022

Înaltpreasfinţitul Eftimie, fost stareţ la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou", a murit, cu cinci zile înainte să împlinească 100 de ani

Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Eftimie, a încetat din viaţă ieri, cu cinci zile înainte de împlinirea vârstei de 100 de ani. IPS Eftimie  a fost stareţ la Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava între anii 1966-1972, perioadă în care a iniţiat lucrări de restaurare la catedrala „Sf. Gheorghe”, la stăreţia şi chiliile din incinta mănăstirii, alături de grija deosebită pentru viaţa monahală 

 ips eftimie color [1600x1200]


“Cu întristare în suflet şi durere, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de întregul personal administrativ al Centrului eparhial de la Roman, aduce la cunoştinţă că în 4 noiembrie, la ora 12.00, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare, inima Înaltpreasfinţitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a încetat să mai bată pentru această lume, încredinţându-şi sufletul în mâinile Preasfintei Treimi.Cunoscut tuturor ca fiind ierarhul ‘cel bun’, cu suflet mare, cu dragoste şi râvnă pentru Biserica lui Hristos, pe care a slujit-o peste 80 de ani, Înaltpreasfinţia Sa lasă în cugetul tuturor celor care l-au cunoscut, mâhnire şi compasiune”, se arată într-un comunicat remis de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.
Înaltprasfinţitul Arhiepiscop Eftimie s-a născut la 9 noiembrie 1914, în satul Schitul, Comuna Hangu (astăzi, comuna Ceahlău) din judeţul Neamţ. S-a înscris la Seminarul Teologic Monahal din Mănăstirea Cernica, pe care l-a absolvit în 1941. În 1945, s-a înscris şi la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea să le finalizeze la Institutul Teologic din Bucureşti în 1949, unde a obţinut titlul de licenţiat în teologie cu calificativul “magna cum laudae”.
La 1 aprilie 1949, i s-a încredinţat stăreţia Mănăstirii Bistriţa-Neamţ, pe care a condus-o până în 1966, iar între 1951 şi 1960, concomitent cu conducerea Mănăstirii Bistriţa, a funcţionat ca exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului şi Huşilor.
În 1966 este înălţat la rangul de Arhimandrit şi numit Stareţ la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava unde a iniţiat lucrări de restaurare la catedrala „Sf. Gheorghe”, la stăreţia şi chiliile din incinta mănăstirii alături de grija deosebită pentru viaţa monahală.
Buna gospodărie a celor două mănăstiri pe care le-a condus peste 22 de ani, grija pentru desfăşurarea activităţilor călugăreşti potrivit aşezămintelor mănăstireşti, precum şi experienţa şi meritele adunate de-a lungul anilor în diferite însărcinări s-au făcut cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să-i acorde demnitate de Arhiereu – Vicar la Eparhia Romanului şi Huşilor, fiind hirotonit în ziua de 30 ianuarie 1972.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat demnitatea de Arhiereu – Vicar al Eparhiei Romanului şi Huşilor, fiind hirotonit în 30 ianuarie 1972.
IPS Eftimie a secondat la conducerea Eparhiei pe Preasfinţitul Episcop Partenie Ciopron timp de şapte ani, după care a fost ales şi instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului şi Huşilor, la 23 aprilie 1978.
“Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti. Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Romanului şi Bacăului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile. Veşnica lui pomenire din neam în neam!” a transmis, ieri, într-un mesaj de condoleanţe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus ieri după-amiază în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, iar slujba de înmormântare, care va fi precedată de Sfânta Liturghie, va avea loc joi, începând cu ora 11.00.  (Cornelia A.)

Vezi si

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Ministerul Turismului recunoaşte o nouă Rută Cultural Turistică

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a marcat  Ziua Naţională prin recunoaşterea unei noi rute cultural turistice: …