Friday , May 17 2024

ÎCCJ: Drepturile salariale ale poliției locale nu trebuie să fie în același cuantum cu drepturile personalului de specialitate al primarului

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, luni, că drepturile salariale ale personalului Poliției Locale nu trebuie să aibă același cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului. Curtea supremă a fost solicită să se pronunțe în acest sens în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Galați, care a constatat că în practica judiciară există opinii diferite pe acest subiect.

„În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 34 din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliției locale nu trebuie să se facă în același cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului”, este soluția pronunțată în ședință publică luni, 19 februarie, de Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Hotărârea este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

În 13 decembrie 2023, Curtea de Apel Galați a sesizat instanța supremă cu următoarea problemă de drept, ca urmare a jurisprudenței neunitare: “În interpretarea și aplicarea art. 34 din Legea poliției locale nr. 155/2010 coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliției locale trebuie sau nu să se facă în același cuatum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului?”.

În sesizarea transmisă de instanța din Galați către ÎCCJ se arată că este nevoie de o decizie în acest sens, în vedere unificării practicii la nivelul tuturor instanțelor judecătorești, întrucât există opinii diferite pe acest subiect.

Magistrații din Galați au arătat că se constată o opinie conform căreia legea nu impune stabilirea salariilor de bază pentru angajații Poliției Locale la același nivel cu personalul de specialitate al primarului, existând instanțe care au respins ca nefondate acțiunile deschise de angajați ai Poliției Locale care cereau egalizarea drepturilor salariale. În acest sens s-au exprimat Curțile de Apel București (în 2018 și 2019), Craiova (în 2022), Galați (în 2021) și Timișoara În anul 2017).

„S-a considerat cp egalizarea drepturilor salariale între personalul Poliției Locale și personalul din aparatul de specialitate al primarului nu este justificată deoarece art. 34 din Legea nr.155/2010 se referă doar la modalitatea în care se stabilesc drepturile salariale ale personalului poliției locale, iar nu și la faptul că salariile personalului Poliției locale ar fi în același cuantum cu salariile personalului din aparatul de specialitate al primarului. Principiile și criteriile prevăzute de ar.6 și art.8 din Legea nr. 153/2017 nu sunt încălcate, întrucât munca prestată de un polițist local este una specifică acestei funcții și este diferită de cea prestată de ceilalți funcționari din aparatul de specialitate al primarului”, este prima opinie, așa cum a fost prezentată în sesizarea Curții de Apel Galați.

Pe de altă parte, au existat și opinii conform cărora nivelul salariilor polițiștilor locali a trebui să fie egal cu cel al personalului din aparatul de specialitate al primarului, unele instanțe obligând instituțiile publice că aducă salariile celor două categorii de angajați la același nivel.

A doua opinie consideră că „art. 34 din Legea 155/2010 prevede că drepturile salariale ale personalului Poliției Locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, aceatsă normă legală impunând ca nivelul drepturilor salariale ale polițiștilor locali să fie egal cu cel al funcționarilor din aparatul de specialitate al primarului”

Două completuri de la Curtea de Apel București s-au pronunțat în acest sens, în anul 2019, decizii similare fiind pronunțate și de judecători de la Curțile de Apel Ploiești, Pitești, Brașov, Galați și Timișoara.

Vezi si

Guvernul discută propunerile de măriri salariale de la muzee. Ciolacu: Sunt convins că avem maturitatea ca Noaptea Muzeelor să se desfăşoare normal

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul discută propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor …