Thursday , May 23 2024

HotNews: Ministerul Sănătății refuză deocamdată să deschidă școlile în localitățile cu incidență sub 3

Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunțată de ministrul Educației luni, a fost moment respinsă de Ministerul Sănătății, “din motive epidemiologice”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru HotNews.ro.

“În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice. Ministerul Educației a susținut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie. Având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim sa ne substituim Autorității cu competente în domeniu” a declarat Cîmpeanu, joi seară, pentru HotNews.ro.

Astfel, și săptămâna viitoare vor fi deschise pentru ore față în față doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare. Școlile vor actualiza vineri această rată a vaccinării și decizia se va lua în baza acesteia.

De altfel, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat miercuri seară la Digi24 că recomandă păstrarea regulilor o anumită perioadă de timp și abia apoi să fie introduse noi criterii.
“Aș recomanda tuturor să păstrăm regulile pe care le avem inclusiv pe școală, o anumită perioadă de timp, măcar să avem o consecvență, o predictibilitate.
Dacă constatăm după 7, 10 zile, 2 săptămâni că cifrele sunt, hai să zic îmbucurătoare, atunci sigur putem să discutăm de alte criterii sau de criterii mai permisive, dacă vreți. Dar până atunci în niciun caz, trebuie să așteptăm acest efect al măsurii care se aplică de săptămâna aceasta”, a declarat Attila, potrivit edupedu.ro.

Vezi si

Un copil de doi ani nevaccinat a murit de rujeolă. Peste 15.000 de infectări și 16 decese în ultima săptămână

Un copil de doi ani a murit de rujeolă, el nefiind vaccinat, potrivit datelor transmise …