Saturday , December 3 2022

Guvernul vrea sa aprobe astazi cresterea impozitelor si taxelor locale

Executivul a introdus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri un proiect de hotărâre privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale. Este un proiect prin care se aproba cresterea de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor pe cladiri si terenuri, al amenzilor si al celorlalte taxe locale, scrie hotnews.ro.
Guvernul a mai încercat şi în luna octombrie să introducă acest proiect, însă a stârnit controverse, motiv pentru care a fost retras de site-ul Ministerului Finanţelor. Proiectul de atunci prevedea creşterea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05%, procentul de creştere reprezentând rata inflaţiei din perioada 2010-2012.
Potrivit explicaţiilor Ministerului Finanţelor din luna octombrie, rata medie a inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflaţiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de creştere a TVA de la 19% la 24%.
“O dată la 3 ani, autorităţile locale au voie să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Dacă vreo primărie are nevoie de bani poate majora taxele locale în funcţie de inflaţie. În afară de cota unică, pe care am stabilit-o cu colegii liberali şi rămâne 16% – nu avem în vedere alte creşteri de taxe şi impozite”, a declarat premierul Victor Ponta.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …