Wednesday , February 8 2023

Flutur: În noul program de guvernare investițiile vor fi mai mari de 5,5% din PIB

Prim vicepreședintele PNL, Gheorghe Flutur, a abordat recent mai multe teme privitoare la programul de guvernare conceput în comun cu noul partener „netradițional” de la PSD. În cadrul unei emisiuni la o televiziune centrală, prim-vicepreședintele PNL a declarat despre creșterea investițiilor că, așa cum a fost planificată în noul program de guvernare, aceasta va fi mai mare de 5,5% din PIB. „Jumătate va fi din fonduri europene, jumătate din fonduri naționale, unde avem 90 de miliarde de lei”, a spus Gheorghe Flutur.

În legătură cu unele din direcțiile de alocare a respectivelor fonduri pentru investiții publice de amploare, prim-vicepreședintele PNL a făcut referire la mo mai veche temă asupra căreia nu o dată a insistat. „Am venit la București să legăm regiunile istorice ale României cu autostrăzi. Bani sunt, dar nu am avut voință: autostrada A7. Avem Coridorul 4 (n.r.: Nădlac – Arad – Timișoara – Lugoj – Deva – Orăștie – Sebeș – Sibiu – Pitești – București – Drajna – Cernavodă – Constanța), unde s-a dat startul. Avem și autostrada Unirii, de la Iași”, a spus Gheorghe Flutur.

Investițiile în infrastructură sunt mari, după cum chiar a punctat prim-vicepreședintele PNL. În opinia sa, trebuie să fie (din nou) simplificate procedurile. De asemenea, există decalaje care sunt cauzate și de lipsa specialiștilor, nu doar a infrastructurii, deși la un moment dat aceste două aspecte sunt oarecum „legate” unul de altul. „Am făcut doar studii de fezabilitate. E nevoie de specialiști, iar școala românească să-i producă. Dacă nu legăm provinciile istorice acum, e normal ca Moldova să fie mai în urmă, iar oamenii nu vin. În județul Suceava 1 din 6 lucrează în afara țării”, a spus Gheorghe Flutur.

Independența energetică și politicile agricole sunt alte direcții de investiții majore asupra cărora a făcut referire prim-vicepreședintele PNL. „Vorbim de Cernavodă, vorbim de aceste reactoare noi, de mici demiensiuni. Au fost zile întregi de discuții. Am participat la negocieri pe fiecare domeniu în parte … Discutăm despre gazul din Marea Neagră. Sunt restricții la tăierea lemnului de foc, dar ce pui în loc? Avem resurse în Marea Neagră și trebuie să le scoatem. Avem și foaie de parcurs, impact bugetar, nu avem cifre neacoperite”, a spus Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește politicile agricole, Gheorghe Flutur pornește, printre altele, de la ideea că România are 15 milioane de (hectare) teren agricol, iar țara noastră importă alimente. Ca atare, el a spus că se va lua în considerare o eventuală stimulare a investițiilor pentru reindustrializare în sectorul alimentar. „Iau aluat înghețat din Ungaria, pentru că nu investim în stocare, în silozuri, în organizarea mai bună a fermelor mici. Vorbim despre reindustrializare. Au dispărut multe industrii”, a spus Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Unul dintre cei mai vechi corespondenți ai Pro TV, reținut pentru act sexual cu un minor

Corespondentul postului Pro TV în judeţul Dâmboviţa Marius Buga (42 de ani), unul dintre cei …