Tuesday , April 23 2024

Extremiștii si populistii, gata să formeze guvernul de la Roma. Movimento 5 Stelle si Liga s-au inteles

Coșmar pentru UE și veste proastă pentru românii din Italia. Extremiștii și populiștii sunt gata să formeze guvernul de la Roma, singura necunoscută fiind acum numele premierului.
M5S-Liga

Românii din Italia nu au parte de vești bune. Partidul M5S (Movimento 5 Stelle) antisistem şi Liga (extrema-dreaptă) au făcut “paşi importanţi” pentru a forma un guvern şi a pune capăt unui impas politic de nouă săptămâni, notează Agerpres.
Dar unul dintre punctele cheie rămase este cine va fi prim-ministru – Di Maio sau liderul Ligii, Matteo Salvini. Se pare totuși că niciunul dintre aceștia nu va conduce guvernul.
Viitorul prim-ministru al Italiei ar trebui să fie o persoană independentă care nu face parte nici din Mişcarea 5 Stele (M5S) şi nici din Ligă, iar noul guvern ar putea depune jurământul săptămâna viitoare dacă totul merge bine, a considerat un membru de top al M5S într-un interviu acordat unui ziar italian şi publicat vineri, informează Reuters.
“Una dintre ipoteze este aceea de a alege o a treia persoană cu un profil înalt şi care este de încredere pentru cetăţenii italieni şi partenerii internaţionali ai Italiei”, a declarat Vincenzo Spadafora, un consilier apropiat al liderului M5S Luigi Di Maio, pentru Corriere della Sera.
Preşedintele italian Sergio Mattarella, care are ultimul cuvânt în formarea oricărei noi administraţii, a dat termen celor două părţi până duminică să îl anunţe ce au hotărât.
“Dacă totul merge aşa cum ar trebui, noul guvern va depune jurământul săptămâna viitoare”, a spus Spadafora.
 

Vezi si

Noi medicamente intră pe lista celor gratuite şi compensate de la 1 mai

Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr …