Wednesday , November 29 2023

Emil Boc: Salariul minim va creşte în 2011, dar nivelul va fi stabilit prin negocieri cu sindicatele şi patronatele

Salariul minim pe economie va creşte în anul 2011 faţă de anul 2010, însă valoarea acestuia, precum şi grilele de salarizare din sistemul unitar vor fi stabilite după negocieri cu sindicatele şi patronatele, a declarat, luni, prim-ministrul Emil Boc, la postul public de radio.
“Salariul minim pe economie va creşte şi acest lucru urmează să fie stabilit în perioada imediat următoare în urma negocierilor cu patronatele şi sindicatele”, a spus Boc.
El a subliniat că, în anul 2011, bugetarii vor recupera o parte din pierderea salarială de 25% dispusă de Guvern.
“Se vor recupera o parte din pierderile salariale din anul 2010 prin Legea salarizării unitare care va fi adoptată până la sfârşitul anului, ceea ce va uşura oarecum soarta bugetarilor, în raport cu ce îşi poate permite economia, în limita plafonului stabilit de 39 de miliarde de lei (fondul de salarii pentru anul 2011, în sectorul bugetar – n.r.)”, mai arătat premierul, la Radio România Actualităţi.
El a explicat, astfel, caracterul temporar al reducerilor salariale cu 25% prin faptul că legea respectivă prevedea că salariile din 2011 vor fi stabilite printr-o nouă lege a salarizării unitare.
“Salariile pentru anul 2011 vor fi stabilite în condiţiile noii legi a salarizării, care este acum în dezbatere şi care ne spune exact ceea ce poate ţara”, a reiterat Boc, la RRA.
Afirmaţiile primului-ministru vin la finalul celei de-a cincea evaluări a instituţiilor financiare internaţionale, în cadrul acordului stand-by cu România.
Anterior, ministrul Mediului, vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely, declarase că Guvernul, a propus o creştere a salariului minim pe 2011 de până la circa 700 de lei, în timp ce reprezentanţii FMI s-au exprimat pentru maximum 650-660 de lei pe lună, faţă de nivelul actual, de 600 de lei.

Vezi si

Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania. Primarul din Baia Mare era dat în urmărire internațională

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins marți, 28 noiembrie, în Germania. Cherecheș …