Friday , September 30 2022

Doi turişti şi un salvamar s-au înecat azi, pe litoral. Apelul MAI: „Nu vă mai riscați viața!”

Pe toate plajele din sudul litoralului a fost astăzi arborat steagul roșu din cauza vântului și a valurilor mari, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis. Doi turiști și un salvamar s-au înecat în decurs de câteva ore, la Saturn și Eforie Nord.

De dimineaţă, un tânăr de 22 de ani s-a înecat la Saturn. Tânărul împreună cu un prieten au ignorat avertismentele de valuri puternice, potrivit Digi24. Doar prietenul său a putut ajunge singur la mal, iar salvamarii au intervenit pentru a-l scoate din apă pe tânăr. L-au adus la mal și au încercat să îl resusciteze, dar nu au reușit și au fost nevoiți să constate decesul.

Apoi, la Eforie Nord, un turist a ajuns în larg, tras de curenţii puternici. Un salvamar a încercat să-l salveze, dar amândoi au murit înecați, în zona Hotelului Citadel. “Un salvamar a intrat în mare după bărbat, iar când a ajuns în preajma lui a încercat să-i dea tubul, să-l asigure. În acel moment, panicat, turistul s-a agățat de salvator și l-a trans la fund. A mai intervenit un salvamar, dar când a ajuns era prea târziu”, a povestit Gelu Vătămănescu, coordonatorul salvamarilor din Eforie Nord, la la Digi24.

Victimele sunt un bărbat de 48 de ani, din Târgovişte, care lucra ca salvamar şi a intrat în mare să-l salveze pe turistul de 28 de ani din Ialomiţa.

Salvamarii sunt revoltați că turiștii le ignoră sfaturile și avertizează că steagul roșu ar putea fi ridicat o săptămână și jumătate. „După cum arată prognoza, s-ar putea să avem o săptămână și jumătate steagul roșu pe litoral. Salvamarii o să fie înnebuniți. Dacă până acum alergau 10 km, cred că azi vor alerga 15 – 20 de km ca să salveze fiecare om care oricum nu are ce căuta în apă, dar ei ignoră”, a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, la Digi24.

Mai mult, el s-a arătat indignat că oamenii nu au grijă de copii, iar cei mici se pierd pe plajă, sau nu își iau pastilele și leșină. „Nu își iau medicamentația, leșină pe plajă. Părinții sau bunicii să aibă grijă de copii! Ieri ne-am confruntat cu trei cazuri de copii dispăruți. Ne-am transformat în babysitter? Să aibă grijă de copii! Ce să mai dai sfaturi, când de ani de zile batem monedă – aveți grijă la copii, luați-vă pastilele, stați la umbră, hidratați-vă, nu mai intrați în apă după ce ați mâncat sau băut! Aveți grijă de viața voastră, fiecare viață este foarte importantă”, a precizat Vasile Borteș.

Ministerul de Interne face apel, luni seară, la turiştii de pe litoral să respecte indicaţiile salvamarilor pentru a nu-şi mai pune viaţa în pericol. ”NU VĂ MAI RISCAŢI VIAŢA! Astăzi, 3 persoane au murit înecate, în doar câteva ore”, a transmis, luni seară, Ministerul de Interne.

 

Vezi si

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Executivul va prelungi, joi, perioada în care prețurile la carburanți …