Sunday , April 28 2024

DNA: Brădişteanu şi trei ofiţeri au ingreunat executarea pedepsei lui Nastase

Medicul Şerban Brădişteanu şi ceilalţi trei ofiţeri au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase, afirmă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane: Dumitru Gheorghe, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Nicolae Costea, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Marian Apostol, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Şerban Alexandru Brădişteanu, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000”, a comunicat DNA, la solicitarea mass-media.
Potrivit sursei citate, în rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că exista date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase.
La data de 26 iunie 2012, celor patru învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Şeful echipei care l-a operat pe Năstase, medicul Şerban Brădişteanu, a spus, după operaţie, că pacientul se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca şi prezintă risc de infarct, scrie Mediafax.
El a subliniat că medicii sunt îngrijoraţi în special de afecţiunea cardiacă a lui Adrian Năstase. Întrebat dacă aceasta îi poate pune viaţa în pericol lui Adrian Năstase, Brădişeanu a afirmat că este de mirare că pacientul nu a suferit până acum un infarct, în situaţia în care el are stenoze pe coronare.
Brădişteanu a precizat că operaţia a constat în deschiderea traiectului produs de proiectil, eliminarea detritusurilor tisulare din acesta, lavajul şi drenajul acestora. Potrivit acestuia, nu au existat leziuni pe organe vitale, el caracterizând operaţia ca fiind una simplă.
Intervenţia chirurgicală, care a durat aproximativ 60 de minute, a vizat, în principal, îndepărtarea ţesuturilor distruse pe traseul glonţului, o parte a acestora fiind foarte aproape pe laringe şi de glanda tiroidă.
Adrian Năstase a avut patru plăgi în urma tentativei de sinucidere de miercuri seară, potrivit unor surse medicale.
Glonţul cu care fostul premier a vrut să se sinucidă a intrat în corpul acestuia prin partea stângă, zona muşchiului sternocleidomastoidian, a trecut pe lângă cartilagiul tiroidian, apoi a ricoşat sub claviculă şi a ieşit prin dreapta, prin muşchiul deltoid.
Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, că “nu există nicio piedică în ceea ce priveşte executarea pedepsei lui Adrian Năstase”. Decizia poate fi atacată în decurs de zece zile. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, medicii ar fi de acord cu transferul fostului premier la spitalul închisorii Rahova.
În acest moment, fostul premier ar trebui să înceapă executarea pedepsei, chiar dacă se află în spital.
Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că “decizia tribunalului consideră că nu există un impediment în punerea în executare a mandatului”, dar că “soluţia este supusă recursului timp de 10 zile, putând fi atacată din ambele părţi”.
Procurorii au început urmărirea penală faţă de medicul Şerban Brădişteanu şi cei trei poliţişti pentru infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie, în cazul Adrian Năstase.
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase”, se arată într-un comunicat al DNA. (realitatea.net)

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …