Saturday , April 27 2024

Decizia CCR: Legea Big Brother 3, neconstitutionala

justitie

Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au stabilit miercuri ca Legea securitatii cibernetice, cunoscuta sunt numele de “Legea Big Brother”, este neconstitutionala.
Magistratii CCR au admis astfel exceptia de neconstitutionalitate ridicata de liberali, transmit televiziunele de stiri.
Judecatorii au decis, cu majoritate de voturi, ca Legea securitatii cibernetice este neconstitutionala in ansamblul ei, pentru ca nu a respectat in totalitate normele de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, dar si pentru ca nu are avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
“Curtea a retinut ca intregul act normativ sufera de deficiente sub aspectul respectarii normelor de tehnica legislativa, coerenta, claritate, previzibilitate, precum si sub aspectul respectarii procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (…) “, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CCR remis Mediafax.
De asemenea, CCR a stabilit ca mai multe prevederi ale legii sunt neconstitutionale, printre care se numara “desemnarea Serviciului Roman de Informatii ca autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice (art.10), lipsa garantiilor legale (autorizarea de catre o instanta judecatoreasca), (…) lipsa reglementarii prin lege a criteriilor in functie de care se realizeaza selectia infrastructurilor cibernetice de interes national, cat si a modalitatii prin care se stabilesc acestea”.
Decizia magistratilor este definitiva si general obligatorie.
Sesizarea referitoare la legea Big Brother a fost depusa la CCR de catre deputatii PNL, care au atras atentia asupra faptului ca actul normativ restrange drepturile si libertatile cetatenilor, daca nu exista un aviz judecatoresc pentru interceptarea comunicatiilor.
“Prin aceasta lege, in mod mascat, se restrang drepturile si libertatile cetateanului prin permiterea accesului la infrastructura cibernetica si la datele continute in baza unei simple motivari comunicate de institutiile abilitate si nominalizate prin lege, fara existenta unei aprobari judecatoresti, conform Codului de procedura penala si cerintelor adoptate de Curtea Constitutionala prin deciziile 440/ 2014 si 461/ 2014, deci legea nu este armonizata la cerintele CCR”, se precizeaza in sesizarea depusa la CCR.
Deputatii PNL au contestat legea la CCR pe 23 decembrie, la o saptamana dupa ce a fost adoptata in unanimitate in plenul Senatului, adica si cu votul favorabil al senatorilor PNL si PDL.

Vezi si

VIDEO. Marcel Ciolacu: Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți

Aflat la Timișoara pentru o ședință de Guvern, Marcel Ciolacu a vorbit joi într-o conferință …