Monday , April 29 2024

Dan Voiculescu a demisionat din Senat. Procesul sau, mutat de la ICCJ la Tribunalul Bucuresti

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, şi-a dat demisia din Senat, la doar o săptămână după ce depusese jurământul.
Dan Voiculescu îşi continuă joaca de-a senatorul. Preşedintele fondator al PC a renunţat la funcţia de senator la doar o săptămână după ce depusese jurământul.
Gestul lui Voiculescu apare în condiţiile în care procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este inculpat va fi reluat în 31 ianuarie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a admis cererea procurorilor anticorupţie de urgentare a judecării cazului.
La momentul în care a fost sesizată ICCJ, termenul stabilit aleatoriu a fost de 25 aprilie 2013 şi a căzut la completul de trei judecători format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei, considerat “completul negru” de la instanţa supremă în urma pedepselor aspre pe care le dă.
În condiţiile demisiei, ÎCCJ nu mai are competenţă în a-l judeca pe Voiculescu, care nu va mai fi demnitar, dosarul său urmând să se întoarcă la Tribunal.
Acest dosar s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.
În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acuzatul demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.
Surse judiciare afirmau, în iunie 2012, ca Voiculescu urmăreşte să câştige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat, motiv pentru care şi-a dat demisia din Parlament, pentru ca dosarul să se întoarcă la Tribunalul Bucureşti, iar după ce va fi reales senator cazul să ajungă iar la ICCJ.
Dosar vechi de cinci ani
La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de “folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.
Senatorul PC Dan Voiculescu a declarat, duminică, la Realitatea TV, că susţine o a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi că nu crede într-o coabitare a acestuia cu Uniunea Social-Liberală.
Întrebat despre demisia din Parlament, Dan Voiculescu a declarat în aceeaşi emisiune: Decizia mea nu e legată în niciun fel de Justiţie. Eu am spus că imunitatea parlamentară nu ar trebui să fie o piedică în folosirea şi funcţionarea corectă a Justiţiei. M-au chemat o singură dată la DNA şi am trimis avocatul, spunând cîă nu am încredere în DNA: E curaj, nu? Justiţie e şi la Tribunal şi la Curtea de Apel. Judecătorii sunt egali: judecă şi decid.
realitatea.net

Vezi si

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de Florii

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, …