Wednesday , May 18 2022

Cu peste 550 de ani în urmă, Ștefan cel Mare aducea din nou Cetatea Chilia în componența Moldovei

La data de 25 ianuarie 1465 , Ștefan cel Mare cucerește, din a doua încercare (prima din 1462 eșuând) Cetatea Chilia situată pe brațul cu același nume din Delta Dunării, nu departe de vărsare în Marea Neagră.

Asediul al doilea a început – probabil cu asentimentul prealabil al Poloniei, căreia Ștefan cel Mare i-a promis ajutor militar în conflictul cu cavalerii teutoni – în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1465. La miezul nopţii lui 25 ianuarie (potrivit opiniei unor istorici ar fi vorba de 26 ianuarie, dacă se ia în calcul ziua în care cei din Cetate s-au închinat domnului Moldovei) moldovenii pătrund în oraş printr-o poartă deschisă de târgoveţi, în urma unei înţelegeri secrete cu locuitorii cetăţii apărată de o garnizoană maghiară – fortificația fusese cedată de un domnitor moldovean lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei și guvernatorul Ungariei până în 1456 în semn de prețuire fiindcă acesta din urmă îl ajutase să acceadă la tron – făcând obiectul unor înțelegeri între munteni și maghiari, ambii voind să își asigure accesul la Marea Neagră.

Intenția lui Ștefan cel Mare era însă evidentă: reîntregirea țării. „Vă leatul 6973 [1465] meseța ghenarie 23, adunându Ștefan vodă multă oaste de țară, vrându să rascumpere cetățile carile le luase păgânii de la alți domni, pogorât-au cu toată puterea sa spre cetatea Chiliei. Și sosindu la cetate miercuri spre joi, la miază-noapte, au încunjurat cetatea. Însa joi nu s-au apucat de harțu, iară vineri dins-de-dimineață au început a bate cetatea și așa toată ziua s-au hărțuit până în seară. Iară sâmbătă se inchinară cei din cetate (se pare că Cetatea avea un zid de incintă cu patru turnuri la colțuri și era împrejmuită cu un șanț iar în interior, se afla o mică fortăreață la care, probabil, se referă cronicarul) și intră Ștefan vodă în cetatea Chiliei. Și acolo petrecând trei zile veselindu-să, laudându pre Dumnezeu, îmblânzea oamenii în cetate”, menționează Grigore Ureche în Letopisețul Țării Moldovei. La conducerea cetăţii a fost numit pârcălabul Isaia, cumnatul domnitorului.

Intrarea Cetății Chilia în stăpânirea Moldovei a condus şi la subminarea poziţiei Ungariei la Dunărea și pierderea accesului direct la Marea Neagră, precum şi aspecte problematice financiar pentru Ţara Românească, ce se vedea privată de surse de venit și pentru genovezii din Caffa care aveau de discutat acum cu alt suveran, dar și pentru tătarii din Crimeea care abia își făcuseră un hanat de vreo două decenii pe structura „defunctei” Hoarde de Aur. Nu în ultimul rând, Imperiul Otoman își vedea periclitată poziția și va cere la 1474 lui Ștefan cel Mare să îi cedeze cetatea respectivă în semn de supunere.

Pentru îmbunătățirea sistemului de apărare, în vara lui 1479, Ștefan cel Mare reconstruiește Cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (Cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari și 17.000 de ajutoare.

În 1484 are loc campania sultanului Baiazid al II-lea în Moldova. Cu efective de peste 60.000 de omoeni la 6 iulie 1484 începe asediul Cetății Chilia, apărată de 400moldoveni conduși de pârcălabii Ivanco și Maxim. După opt zile, la 14 iulie, cetatea este cucerită de invadatori. Cetatea Chilia este stăpânită de otomani până în 1812, când, odată cu anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, urmează destinul provinciei respective, cu excepția perioadei 1856-1878, când Basarabia de sud este reîntoarsă Moldovei (după Unirea din 1859, în componența României).

Urmele vechii cetăți pot fi vazute în localitatea Chilia Nouă din regiunea Odesa (azi în Ucraina). Cetatea este în ruine, complet abandonată de autoritățile din România, Republica Moldova și Ucraina.

În prezent, din cetate nu a mai rămas decât un turn (aparent, capela cetății) care se află pe teritoriul privat al unei întreprinderi industriale. (D.P.)

 

Vezi si

Peste o sută de ucraineni au fost prinși în ultima săptămână încercând să treacă ilegal granița, ca să scape de recrutare

Peste o sută de persoane au fost prinse în ultima săptămână de grănicerii ucraineni la …