Thursday , December 7 2023

Criza din Irak: Americanii trimit nave de razboi in Golful Persic

portavion

Un portavion american a fost trimis in Golful Persic, sambata, in contextul escaladarii violentelor din Irak.
Statele Unite isi organizeaza astfel flota pentru a oferi la nevoie asistenta guvernului irakian in lupta impotriva insurgentilor islamisti, care ocupa cu fiecare zi noi teritorii si se indreapta spre capitala Bagdad.
Secretarul Apararii, Chuck Hagel, a ordonat portavionului USS George HW Bush sa plece spre Golful Persic, in timp ce presedintele Barack Obama ia in calcul posibile optiuni militare in Irak, arata The Toronto Star.
Biroul de presa al lui Hagel a anuntat ca masura va oferi americanilor flexibilitate suplimentara in cazul in care o actiune militara ar fi necesara pentru a proteja cetatenii si interesele americane din Irak.
Odata cu portavionul, in zona vor stationa crucisatorul USS Philippine Sea si distrugatorul USS Truxtun. Navele, care au la bord rachete Tomahawk, ce ar putea lovi la nevoie tinte din Irak, se vor afla incepand de duminica dimineata in Golful Persic. Avioanele americane de lupta ar putea si ele ajunge cu usurinta in Irak.
Armata irakiana a preluat controlul deplin al orasului Tikrit, la o zi dupa ce jihadistii militanti au ocupat orasul natal al dictatorului Saddam Hussein.
Luptatorii din gruparea islamista Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) au ocupat Tikrit miercuri, cand fortele guvernamentale si-au parasit posturile si au fugit.
Inainte de Tiktir, al doilea oras al tarii, Mosul, a cazut in mainile radicalilor islamisti. Gruparea si aliatii sai au ocupat si Fallujah si alte zone din provincia majoritar sunnita Anbar.
Gruparea sunnita, o ramura a al Qaida, a promis sa marsaluiasca spre Bagdad. Guvernul majoritar siit de la Bagdad a fost luat prin surprindere si exista temeri ca nu va putea stavili actiunea sunnitilor.
Pe fondul conflictului sectar intre sunniti si siiti, prim-ministrul Nouri al-Maliki a cerut unitate tuturor irakienilor.

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …