Friday , June 14 2024

"Creierul" atentatelor din Paris are un CV incredibil: Ce alte atacuri ar mai fi pus la cale

abaaoud

Teroristul care ar fi orchestrat atentatele teroriste din Paris este Abdelhamid Abaaoud, un cetatean belgian de origine marocana, in varsta de 27 de ani.
Autoritatile franceze il aveau in atentie de mai multe vreme pe jihadist, relateaza The Guardian. Extremistul este unul dintre suspectii identificati pana acum din spatele carnagiului din Paris.
Oficialii francezi au legat numele acestuia de atacul comis in luna august, in trenul de mare viteza care facea legatura intre Amsterdam si Paris. Atunci, un terorist a deschis focul asupra pasagerilor, insa a fost imobilizat de doi soldati americani si un prieten de-al lor inainte de a apuca sa ucida pe cineva.
De asemenea, numele lui Abdelhamid Abaaoud a mai fost legat de un complot terorist, dejucat insa de autoritati, asupra unei biserici din Paris.
Abaaoud a intrat pentru prima data in atentia autoritatilor dupa operatiunea de destructurare a unei celule a Statului Islamic in orasul Verviers din Belgia, in luna ianuarie.
Actiunea a destructurat o celula jihadista care planuia sa ucida politisti belgieni. In timpul unui raid in orasul Verviers, doi suspecti au fost ucisi intr-un schimb de focuri.
Se pare ca Abaaoud, care o perioada a luptat alaturi de ISIL in Siria, era liderul grupului extremist din Belgia. Intre timp, el a aparut intr-un clip de propaganda al Statului Islamic, langa roata unei masini care transporta cadavre mutilate catre o groapa comuna.
Autoritatile belgiene l-au declarat fugar pe Abaaoud dupa actiunea antitero din Verviers, iar acum oficialii francezi spun ca jihadistul a fost “creierul” multiplelor atentate de vineri seara din Paris.
Ministrul belgian al Justitiei, Koen Geend, declara in ianuarie: “Arestarile de noaptea trecuta nu au tintit persoana potrivita. Inca o cautam activ si presupun ca vom avea succes”.
Abaaoud recruta sistematic luptatori occidentali, incercand sa ii convinga sa se alature Statului Islamic in Siria. L-a recrutat pana si pe fratele sau in varsta de 13 ani, potrivit presei franceze.
Intr-un interviu acordat revistei Statului Islamic, Dabiq, Abaaoud s-a laudat ca a reusit sa puna la cale atacuri chiar sub nasul serviciilor secrete belgiene, iar in luna februarie se afla deja in Siria.
“Am reusit sa obtinem arme si sa cream un loc sigur in timp ce planuiam sa desfasuram operatiuni impotriva cruciatilor. Allah ne-a usurat munca. Nu exista nicio putere in afara de el”, mai spunea jihadistul.
“Au arestat musulmani in Grecia, Spania, Franta si Belgia pentru a ajunge la mine… acele arestari nici macar nu au fost legate de planurile noastre! Fie ca Allah sa-i elibereze pe toti musulmanii din inchisorile acestor cruciati”, a continuat el.
Abdelhamid Abaaoud a crescut in cartierul Molenbeek din capitala belgiana si a frecventat cursurile unui prestigios liceu din Bruxelles. Politistii au facut perchezitii in locuinta sa in luna ianuarie, dupa ce au interceptat convorbiri telefonice intre el si suspecti jihadisti, in urma destructurarii celulei din Verviers.
Franta este in doliu dupa valul de atacuri sangeroase de vineri noaptea, cand 132 de persoane, printre care doi romani, au fost ucise.
Au fost arestate pana acum mai multe persoane, atat in Franta, cat si in Belgia.
Autoritatile franceze au identificat oficial mai multi jihadisti care au participat la atentatele din Paris, printre ei numarandu-se si “creierul” atacurilor, Abdelhamid Abaoud.
In Franta, a fost declarata inca de vineri stare de urgenta si au fost reintroduse controale la frontiere, situatie ce e posibil sa fie prelungita pentru mai multe luni.
De asemenea, duminica, Franta a lansat 20 de raiduri aeriene in Siria, bombardand orasul Raqqa, fortareata a Statului Islamic.
ziare.com

Vezi si

Doi frați români, împușcați la Girona, în Spania. Unul a murit, celălalt e în stare gravă

Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor, …

error: