Sunday , February 5 2023

Controlorii de trafic de la ROMATSA intră în GREVĂ. Traficul aerian va fi redus cu 30%

romatsa

Controlorii de trafic din cadrul ROMATSA intră, astăzi, 15 iulie, în grevă de avertisment pentru două ore, fiind nemulţumiţi de managementul defectuos. În această perioadă, doar 30% dintre avioane vor zbura. Este pentru prima dată în istoria companiei când controlorii de trafic aerian organizează un astfel de protest.
Greva se va desfăşura între orele 11 şi 13, iar sute de zboruri vor fi date peste cap. În cele două ore cât va ţine protestul, ROMATSA va asigura, conform legii, o treime din traficul aerian.
Pe de altă parte, vor fi supravegheate toate zborurile umanitare, de căutare şi salvare, zborurile cu preşedinţi, monarhi sau poliţie aeriană, chiar dacă nu fac parte din treimea stabilită prin lege. Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anunţat că, miercuri, 15 iulie, vor intra în grevă de avertisment, în urma negocierilor eşuate cu conducerea ROMATSA, în prezenţa secretarului de stat în Ministerul Transporturilor, Dragoş Titea, privind lipsa contractului colectiv de muncă.
“Greva la noi presupune că mergem la lucru şi că vom asigura o treime din traficul aerian. Pe de altă parte, asigurăm toate zborurile umane, de cătuare şi salvare, zborurile cu preşedinţi, monarhi, poliţia aeriană”, a declarat Gabriel Tudorache, liderul sindicatului.
“Am avut astăzi o întâlnire(marţi – nr) la ROMATSA, nu știu cum să spun dacă a fost conciliere, mediere… . Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre. Nu am știut absolut nimic (despre întâlnire — n. r.). Am aflat de la presă că domnul Titea a intrat în ROMATSA la ora 10,00. Din păcate, ca și până acum, în prezența domnului ministru, domnul director general face afirmații că este de acord cu toate cele 14 puncte, așa cum a spus și în fața presei. Ok, haideți să stingem punctul 1. A, păi aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, păi aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat”, a explicat, ieri, Tudorache.
Liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a afirmat că directorul general al ROMATSA, Ion Aurel Stanciu, a dat o decizie retroactivă prin care a tăiat salariile liderilor de sindicat și a mărit sporurile unor directori și șefi de tură pentru a convinge oamenii să renunțe la greva de avertisment.
Negocierile dintre conducerea ROMATSA şi controlorii de trafic durează de peste două luni, însă nu s-a ajuns la o înţelegere, iar de la 1 iunie 2015, angajaţii nu mai au contract colectiv de muncă.
 

Vezi si

Alți 30 de turiști blocați pe munte, printre care 12 copii. ISU intervine la Păltiniș

O intervenție pentru evacuarea unui grup de 30 de persoane, blocat într-o unitate turistică din …