Comisia Europeana nu renunta la MCV inca cel putin un an: „Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar, o serioasa sursa de ingrijorare”

15 noiembrie 2017, 12:32

„Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, arata Comisia Europeana intr-un comunicat de presa care sumarizeaza Raportul oficial privin MCV. „Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu”, se mai arata in comunicat. Un alt element important e anuntul Comisiei ca o noua evaluare MCV va fi realizata spre sfarsitul anului 2018, ceea ce inseamna ca cel putin inca un an mecanismul va fi activ.

CEReamintim ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta in 4 septembrie ca vrea ridicarea MCV la inceputul anului viitor: „MCV-ul, sigur, eu exprim o doză de optimism ca să fie ridicat la începutul lui 2018, pentru faptul că sunt 12 recomandări pe care le avem de îndeplinit (…) și de când sunt ministru, și anterior, s-au făcut toate diligențele pentru îndeplinirea acelor recomandări”.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, potrivit comunicatului citat, ca „am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”.

„Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV. Către sfârșitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate”, se mai arata in comunicat.

Raportul de astăzi, care nu a fost publicat pana la ora scrierii acestei stiri, analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV.  (Sursa: Agerpres)