Saturday , July 13 2024

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției Speciale

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat, luni, că România poate să înceapă procedura pentru desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), după ce a primit confirmarea în acest sens a Comisiei de la Veneția.

”E foarte clar ce ne-a spus Comisia de la Veneția. Comisia felicită autoritățile românești pentru această inițiativă de desființare SIIJ. Nu este un lucru nou. De altfel, Comisia de la Veneția a criticat de la bun început înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție în mod argumentat, însă toate acele argumente au fost ignorate de decidenții de la momentul respetiv, din 2018. Iată, acum nu mai avem motive de reținere, secția trebuie desființată”, a spus ministrul într-o conferință de presă.

El a precizat că, cel târziu săptămâna viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei.

Ministerul român al Justiţiei a solicitat punctul de vedere şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de Guvern, cât şi versiunea cu amendamente adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o analizează în prezent.

Comisia de la Veneţia a emis câteva recomandări autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

Vezi si

Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA: Este exclus

Premierul Marcel Ciolacu a comentat vineri zvonurile legate de creșterea TVA începând de anul viitor. …