Thursday , June 1 2023

Ciolacu, despre pensiile speciale: Dacă luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm MApN, MAI, Justiția și serviciile secrete

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că România nu poate să aplice „ad literam” măsurile de reformă a pensiilor speciale asumate în PNRR, deoarece acest lucru ar „depopula” ministerele Apărării, de Interne, Justiția și serviciile secrete și ar afecta astfel activitatea acestor instituții, în condițiile în care țara noastră are în prezent „un conflict la frontieră”.

„E o discrepanță mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraților, la pensiile din apărare, ordine publică, siguranță națională și ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia și discuțiile cu Comisia trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă, în acest moment, noi luăm ad literam ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile din România”, a spus Ciolacu într-un interviu la Europa FM.

În același timp, liderul PSD a recunoscut că în spațiul public există „o mare ură îndreptățită” împotriva pensiilor speciale și că „nu poți să ieși la pensie la 45 de ani, exact când ești în maturitatea profesională”. „Anumite categorii au găsit oportun să facă anumite excese: faptul că ai mai mult la pensie decât ai avut în activitate, faptul că îți faci calculele pe ultima lună de zile față de ultimele 12 luni de zile”, a spus Ciolacu.

Liderul PSD, care concomitent e și președintele Camerei Deputaților, și-a exprimat speranța ca în următoarele săptămâni să poate fi votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională” și care „să nu creeze haos în România”. „Săptămâna viitoarea, coaliția are obligația de a veni cu amendamente astfel încât să ne apropiem cât mai mult de îndeplinirea jalonului, altfel (legea) trece tacit prin Senat și nu mai poate avea modificări. Cum e ea acum (legea pensiilor), nu e acceptată ca îndeplinire de jalon de către Comisia Europeană”, a precizat președintele Camerei Deputaților.

 

Vezi si

Sindicaliștii din educație resping oferta Guvernului. Greva continuă

Sindicaliștii din educație au respins, miercuri seara, oferta Guvernului. Greva continuă. Nu sunt de acord …