Wednesday , December 7 2022

Cerealele ucrainene ar putea fi transportate pe rute terestre din România și Polonia

Franța caută soluții pentru a permite Ucrainei să exporte produse alimentare pe rute terestre, prin Polonia sau România, mai degrabă decât prin Marea Neagră, a declarat luni ministrul francez al Agriculturii. Declarația vine în contextul în care Rusia s-a retras dintr-un acord crucial de export pe fondul războiului cu Ucraina, transmite The Guardian, citat de Digi24.

„Dacă nu se poate trece prin Marea Neagră, căutăm să vedem dacă (transportul – n.r.) poate trece prin rute terestre, în special analizând rutele terestre prin România și Polonia”, a declarat ministrul agriculturii Marc Fesneau pentru Radio RMC. „Vom continua să lucrăm pentru un sistem care să nu ne pună la mâna și rea-voința lui Vladimir Putin”, a adăugat Fesneau.

Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord. Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU. Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate. Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre a condus la creşterea cotaţiilor la grâu şi porumb.

Vezi si

Ciucă despre aderarea României în Schengen: Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Mergem mâine la vot

România va cere joi un vot privind aderarea la Schengen, pentru că „starea de incertitudine …