Thursday , September 28 2023

CCR: Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari e neconstituțională

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, au precizat surse din CCR.

Curtea a admis excepţiile de neconstituţionalitate, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate, au precizat sursele.

Sursele citate au arătat că decizia a fost luată cu 6 voturi “pentru” admitere şi 3 “împotrivă”.

Decizia judecătorilor CCR a vizat în special apecte legate de procedura legislativă, modul în care legea a fost adoptată în Parlament.

Peste 70 de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

 

Vezi si

Ciolacu: Salariul minim, majorat cu 10%. Salariile din IT și agricultură rămân exceptate de la plata CASS

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, creşterea cu 10% a salariului minim, de la 3.000 …

2 comments

  1. pentru ce pensii speciale?, , au plätit incä o cotizatie specialä ?? , mult tupeu mai existä la unii sä cearä asa ceva . Tara e condusä de niiste nepriceputi , care se gindesc cum sä mai mulgä bani din visteria tärii.

  2. Cum pensii speciale ? pentru ce ? pensia se primeste in raport cu acea contributie lunarä, plätitä, pentru a-si asigura batrinetea ,adicä perioada cind nu mai esti in cimpul muncii. Pentru ce specialä ? Marea majoritate au stat ca niste trintori prin parlament si acum si-au votat ceva special. Rusine.