Friday , December 1 2023

CAS pentru pensionarii care au venituri mai mari de 740 lei pe luna

Pre[edintele Traian B\sescu [i coali]ia de guvern\mânt au discutat, luni diminea]\, despre posibilitatea ca pensionarii s\ pl\teasc\ [i ei contribu]ii la asigur\rile sociale de s\n\tate, relateaz\ “Gândul”.
Conform unor surse participante la discu]ii, pre[edintele ar fi fost acela care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor coali]iei c\ ar fi preferat impozitarea cu 16 la sut\ a pensiilor, în locul cre[terii TVA, pentru c\ astfel s-ar fi redus deficitul “uria[” al bugetul asigur\rilor sociale.
Varianta agreat\ în coali]ie este ca pensionarii care primesc peste 740 – 750 de lei lunar s\ pl\tesc\ CAS (contribu]ii la asigur\rile de s\n\tate) de 5,5 la sut\. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un num\r mare de pensionari vor fi lovi]i de aceast\ m\sur\.
Conform calculelor f\cute luni diminea]\ de c\tre speciali[tii din coali]ie, introducerea acestei m\suri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigur\ri sociale.
Premierul Emil Boc le-a spus, luni, colegilor de partid din Biroul Permanent Na]ional al PDL, c\ Guvernul inten]ioneaz\ s\ ia aceast\ m\sur\, pentru c\ deficitul bugetului asigur\rilor de s\n\tate este mult prea mare. “Din ceea ce ne-a spus premierul, mai mult ca sigur se va lua aceast\ decizie, care urmeaz\ s\ se aplice de anul viitor”, a spus pentru “Gândul” un vicepre[edinte democrat-liberal. t

Vezi si

Partidele fac calendarul alegerilor din 2024, când suntem chemați să votăm la patru tipuri de scrutin

Anul viitor va fi cel mai aglomerat, politic, din ultimele decenii. Ne alegem primarii, europarlamentarii, …