Thursday , June 30 2022

Bugetul pe 2016, VOTAT de Parlament

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Liderul PSD Liviu Dragnea şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foşti parteneri de guvernare, au avut un schimb dur de replici în plen, după votul pe buget.
vot parlament

Deputaţii şi senatorii au adoptat, miercuri, bugetul de stat pe 2016 cu 309 voturi “pentru” şi 13 “împotrivă”.
După vot, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, că legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiectează imaginea unei Românii “de doi lei”.
“Am constatat că bugetul ne proiectează spre o Românie pe care nu mi-aș dori-o, o Românie de rangul doi, la periferia UE, o Românie furnizoare de forță de muncă ieftină, aproape ca o țară de lumea a treia. Acest lucru este întărit și de spusele binecunoscute ale ministrului de Finanțe. Mi-aș fi dorit un buget așa încât să văd, în anii următori, o altfel de Românie: o Românie prosperă, care se apropie de nivelul de viață mediu al UE. Ni se propune însă o Românie de doi lei, o Românie în care oamenii pot să fie plătiți cu doi lei”, a afirmat Tăriceanu, în discursul susținut în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat, totodată, premierului Dacian Cioloș să aibă în vedere măsura majorării salariului minim la 1.200 de lei.
“Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate să fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred că aici această formulă nefericită ne-a pus pe mulți pe gânduri, pentru că ne dăm seama că sunt unii înalți responsabili în România de astăzi care nu înțeleg, probabil, care este rolul țării noastre în UE. Noi vorbim despre o Românie puternică și despre o Uniune Europeană omogenă. Nu putem vorbi despre o Românie puternică cu salarii de doi lei. (…) Domnule prim-ministru, vă cer în fața Parlamentului să considerați la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, în așa fel încât România să nu mai fie atractivă pentru investitori din cauza salariilor scăzute”, a mai spus președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, actualul buget “condamnă România la stagnare și la un rol minor” pe care ALDE nu îl poate accepta.
“Mi-aș fi dorit ca acest buget să fie construit cu totul și cu totul altfel. Bugetul se construiește pornind de la obiectivele de dezvoltare ale României. (…) Vrem să facem un sector de sănătate modern, un sector energetic performant, o economie competitivă care să ducă România cât mai aproape de criteriile reale de convergență? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construiește bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finanțelor strânge solicitările diferitelor ministere și le dă mai mult sau mai puțin în funcție de influența pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi și este regretabil acest lucru, fiindcă mi se pare că bugetul seamănă mai degrabă cu un fel de mâncare cu carne cu varză. E poate varză de Bruxelles, dar nu mă încântă lucrul ăsta”, a susținut Tăriceanu.
Plenul reunit a adoptat miercuri şi proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi “pentru”, 3 abțineri și 15 voturi împotrivă”.
După vot, președintele PSD Liviu Dragnea și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au avut un schimb de replici foarte acid plecând de la nemulțumirea social-democraților că partenerii de la ALDE au votat împotriva bugetului asigurărilor sociale.
“Noi am votat acest buget în primul rând pentru că ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile să crească cu 5%, să se întâmple și se întâmplă prin acest vot. De asemenea, nu pot să nu constat că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu înțeleg de ce, nu înțeleg nici ce înseamnă ‘buget varză cu carne’, nu înțeleg, dacă Guvernul nostru ar fi rămas pe acest proiect de buget tot varză cu carne era? Sunt profund dezamăgit de faptul că partenerii noștri de coaliție au votat împotriva măririi pensiilor”, a spus Dragnea după votul pe proiectul legii asigurărilor sociale în plenul Parlamentului.
În replică, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus că bugetul în ansamblu este prost dar celor de la ALDE le pare bine că pensiile pot fi majorate.
 
 
 

Vezi si

48 de percheziții în țară într-un dosar de delapidare a 22 de milioane de lei dintr-un fond privat de pensii

Poliția a pus în aplicare, joi, 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate …