Thursday , May 30 2024

Budapesta cere "transparenta", dupa ce SUA au impus interdictii de calatorie unor oficiali

budapesta

Guvernul ungar cere Washingtonului “deschidere, transparenţă”, a anunţat ministrul de Externe Peter Szijjarto, după ce Guvernul Statelor Unite a impus unor oficiali unguri, cărora nu le-a precizat numele, interdicţia de a intra pe teritoriul american, pe care-i acuză de corupţie.
Szijjarto a declarat sâmbătă că susţine o propunere a liderului grupului parlamentar al Fidesz Antal Rogan, potrivit căreia comisii parlamentare relevante să discute această problemă într-o sesiune cu uşile deschise.
Însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Statelor Unite Andre Goodfriend a declarat că până la zece cetăţeni unguri sunt vizaţi de interdicţie, dar a refuzat să le precizeze numele, a declarat Szijjarto. Ministrul a adăugat că Ambasada nu a contactat membri ai Cabinetului Orban pentru a le comunica faptul că le este interzisă intrarea pe teritoriul american.
Şeful diplomaţiei ungare a catalogat impunerea acestei interdicţii drept “un caz foarte serios”, adăugând că nu este loc pentru acuzaţii, presupoziţii ori “formulări în ceaţă”.
Ungaria continuă să aştepte informaţii prezentate drept “credibile” de către Ambasada Statelor Unite, în baza cărora Guvernul american i-a acuzat de corupţie, a mai declarat ministrul ungur.
El a anunţat că are o întâlnire programată pentru marţi, la Washington, cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, la sediul Departamentului de Stat, şi şi-a exprimat speranţa că acest subiect va fi discutat în cadrul întâlnirii.
Pe de altă parte, două partide de opoziţie i-au cerut duminică premierului Viktor Orban să demareze o investigaţie cu privire la numele persoanelor vizate de interdicţia de intra pe teritoriul american şi să prezinte aceste informaţii în Parlament.
Tamas Harangozo, viceliderul grupului parlamentar al socialiştilor a declarat într-o conferinţă de presă că partidul său a cerut efectuarea de urgenţă a unei investigaţii speciale care să stabilească numele membrilor Guvernului vizaţi de interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Statelor Unite din cauza unor presupuse implicări în acte de corupţie.
“Pata corupţiei stă pe întregul Guvern până când premierul iese în faţă cu nume”, a declarat Harangozo, insistând că atât Guvernul, cât şi Fidesz ştiu foarte bine că Washingtonul va refuza să prezinte numele, în baza protecţiei vieţii private.
Andras Schiffer, copreşedinte LMP, a declarat tot duminică, într-o conferinţă de presă, că premierul dispune de mijloacele de a afla numele celor vizaţi de interdicţie.
El l-a îndemnat pe Viktor Orban să acţioneze în termen de 24 de ore, să afle numele şi motivele interdicţiei şi să le prezinte în Parlament.
“Capabilitatea politicii externe a ţării este în pericol”, a apreciat Schiffer, adăugând că LMP se va consulta cu socialiştii pe această temă.
Ambasada Statelor Unite a anunţat că “anumiţi indivizi privaţi unguri” au fost găsiţi neeligibili să intre pe teritoriul Statelor Unite din cauză că “informaţii credibile disponibile arată că aceste persoane au participat sau au profitat de pe ura unor activităţi de corupţie”.
Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri de la Ambasada americană a declarat vineri, la un forum, că oficiali guvernamentali unguri sunt vizaţi de interdicţie. Într-un interviu pentru postul public ungar de televiziune, el a declarat că membri ai Guvernului sunt implicaţi în fapte de corupţie.
Mediafax

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …